Věděli jste, že...
Houževnaté, sladce chutnající kořeny vytrvalé byliny
lékořice lysé (Glycyrrhiza glabra) se nazývají také sladké dřevo, protože jejich žlutohnědé kousky jsou výborným zdrojem šťávy, kterou z nich hlavně chudší děti s oblibou vycucávaly. Lékořice roste planě od východního Středomoří až skoro do Střední Asie. Pěstuje se v jižní Evropě, ve východní Africe, v Číně, v Povolží a jinde. Vyvařením suchých oloupaných kořenů a po zfiltrování tmavé kaše se získá lesklá hladká hmota zvaná
lékořina nebo líznice, lidově pendrek.
Lékořice i pendrek se dříve prodávaly v krámech, na jarmarcích i o poutích také u nás.
Lékořiny se používá při vaření některých druhů černých piv, přidává se do bonbónů proti kašli (hašlerky) a používá se k aromatizování šňupavého a žvýkacích tabáků. Ve sladkém dřevě jsou také protizánětlivé složky.
Hlavním spotřebitelem sladkého dřeva je Indie, jejíž obyvatelé sežvýkají skoro všechen roční vývoz lékořice, pocházející z ostrova Zanzibaru, kde se urodí skoro 80% její světoví produkce. Od 16. století byly menší kultury lékořice zavedeny u nás na jižní Moravě, ale zanikly už začátkem 20. století.
Zdroj: Václav Jirásek, František Procházka: Rostliny známé neznámé, nakladatelství Albatros, edice Oko, rok vydání 1985