Věděli jste, že...
Vanilka je prastaré koření z Nového světa
Vanilky jsou viržinkovité, hnědé, trojpouzdré tobolky vanilkovníku plocholistého (Vanilla planifolia), epifytické orchideje. Rostlina v mládí sice koření v zemi, ale dlouhými lodyhami šplhá pomocí náhradních tříčepivých kořenů do korun stromů. Podzemní kořeny později odumřou a vanilovník saje vláhu a živiny pomocí vzdušných kořenů z trouchu v rozsochách větví podpůrného stromu. Žlutavě zelené květy opylují kolibříci nebo hmyz, ale na plantážích se vanilovníky opylují výhradně uměle, zpravidla pomocí štěpinky bambusu.
![]()
Tobolky se sklízejí nezralé, opatrně se fermentují až zcvrknou a skoro zčernají. Natírají se pak kokosovým tukem, aby byly vláčné. Voní nenapodobitelně vanilínem a dalšími vonnými složkami, je to vlastně směs vůní. Vanilkou a vanilínem se aromatizují zmrzliny, cukrovinky, likéry i práškový cukr, používá se ve voňavkářství.
Vanilovník roste planě v nížině na okrajích tropického lesa, z jihovýchodního Mexika do Střední Ameriky. Tamní praobyvatelé, Toltékové a Aztékové, kořenili vanilkou svou tekutou i tuhou čokoládu. Až asi do roku 1850 mělo manopol na produkci vanilky Mexiko. Plantáže vanilovníku jsou v Indonésii, Tanzánii, Ugandě, na ostrovech v Indickém oceánu, v Západní Indii a Brazílii, ale hlavně na Madagaskaru, který skýtá světovému obchodu skoro 90 % vanilky. V Evropě byly první vanilky známy brzo po roce 1520 a to ve Španělsku.
Dnes se "vanilkový cukr" aromatizuje uměle etylvanilínem.














