Věděli jste, že...
Maruška by se divila - jít na jahody v zimě nebude už jen pohádkou

Neuhynou listy, květy ani plody
Po nastříkání sprejem je v rostlinách snížen bod mrazu až do zhruba –12 stupňů Celsia. Sprej obsahuje složky, které nejsou jedovaté pro rosliny, lidi ani zvířata. „Jsou to zároveň přísady do potravin nebo se používají v průběhu přípravy jídel," říká David Franco, profesor biologie na Alabamské univerzitě. Podle něj je sprej přátelský k rostlinám i k životnímu prostředí obecně. Může se používat při velkovýrobě i v bytech za okny.
Jahody jsou totiž velmi citlivé na chlad. K zemím, které si kvůli drsnějšímu klimatu moc vlastní úrody jahod neužijí, patří Norsko. Jeho vědci se vydali jinou cestou, jak ochránit jahodníky před mrazem. Pracují na odhalení genů, které jsou v jahodách spojeny s chřadnutím v mrazu. Účelem je posílit jejich imunitu vůči nízkým teplotám. Vývoj nových odolných druhů nejen jahodníků, ale i dalších rostlin je už dlouho cílem číslo jedna norského zemědělství. Pokroky molekulární genetiky v posledních letech tomu jen přejí.
Zdroj: Epocha