Věděli jste, že...

Svinky jsou blízce příbuzné s humry, langustami a garnáty?

Svinka obecnáSklepní a zední berušky, stejně jako svinka obecná, která se při vysušení svinuje do kuličky, patří k zemním svinkám a řadí se do třídy korýšů (Crustaceae). Zemní svinky dýchají žábrami, které musí být stále pokryté povlakem vody. Svinky jsou světloplaché a ukrývají se na tmavých místech s vysokou vlhkostí vzduchu. V přírodě přispívají k rozkladu odumřelých rostlinných pletiv nebo hub.

 


Nenajdeme je jednotlivě, vyskytují se ve větších skupinách v každé zahradní půdě, především však v kompostu.

Svinky jsou na jídelníčku žab, ještěrek, pavouků....Svinky jsou na jídelníčku žab, ještěrek, pavouků....Svinky jsou na jídelníčku žab, ještěrek, pavouků....

Mladé svinky jsou bílé, dospělé jsou podle druhu šedé nebo hnědé. Samička klade asi 80 vajíček, která až do vylíhnutí mladých nosí v břišní kapse. Svinky vylučují v případě nebezpečí páchnoucí výměšek, přesto jsou na jídelníčku želv, žab, rejsků, ježků, sov, ještěrek, slepýšů, brouků a pavouků.

 

 

 

Škody

Svinky mají v přírodním koloběhu významnou úlohu. Na mnoha místech však jsou nežádoucí, hlavně pak v případě hromadného výskytu. Tvrdé rostlinné pletivo nemohou malí korýši prokousnout, ale měkká, šťavnatá pletiva klíčících rostlin a sadby jim chutnají, stejně jako měkké rostlinky ve skleníku a v pařeništi. Pletiva oškrabují nebo vyžírají dovnitř díry. Svinkám nemohou odolat ani něžné květy orchidejí, kaktusů a jiných rostlin. Ze zeleniny bývají poškozovány druhy s plody a hlízami a poraněné rostliny. Plody ležící přímo na vlhké půdě, mladé cukety, okurky, tykve a jahody, především pak slámou mulčované (skleníkové) okurky jsou ohrožené nejvíce.

Rájem pro svinky jsou přírodní sklepy, kde nacházejí vzdušnou vlhkost, potravu a úkryt. Jablka s měkkou slupkou vyžírají tak, že z nich zbude jen slupka a jádřinec.

 

Obrana

Svinka obecná má ráda vlhkoProtože svinky neputují na dlouhé vzdálenosti, udržíme je v odstupu, když nezaložíme kompost v blízkosti skleníků, zimní zahrady nebo v blízkosti skladu na ovoce a na zeleninu. Svinky se vyskytují ve velkém množství tam, kde nacházejí dostatek úkrytů. Proto k prevenci patří udržování čistoty ve zmíněných prostorách: je třeba pravidelně čistit rostliny a odumřelé části odstraňovat.

 

Svinka obecnáKde se svinky vyskytují ve velkém množství a nelze je vymést a přenést na vhodné místo venku, nabídneme jim denní úkryt, který lze pravidelně kontrolovat a vyprazdňovat na kompostu. Vhodným úkrytem jsou stará, houbou napadená prkna, dřevitá vata, navlhčený věchet slámy, půlky mírně vyhloubených jablek a brambor, vymačkané pomeranče nebo květní lůžko slunečnice bez semen.

 

Zdroj: Publikace Zahrada z nakladatelství BETA

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner