Rostlina měsíce

Břečťan

Břečťan popínavýUklidňujícím a zároveň osvěžujícím prvkem v parcích a starých zahradách je stálezelený břečťan popínavý. V naší přírodě občas šplhá pomocí příčepivých kořínků po skalnatých svazích, starých zříceninách a po stromech bez problémů i do výšky 20 m. Na severní nebo severozápadní straně dokáže postupně popnout a zcela zakrýt celé budovy. Zpočátku je lepší mladým rostlinám pomoci vyvázáním.

V případě, že jsou zdi v dobrém stavu, udržuje je v suchu, v létě ochlazuje a v zimě naopak zatepluje. Když jsou však narušené omítky, výhony vrostou do mezer a dále je zvětšují a rozrušují. Pěkně poroste i jako půdopokryvná rostlina na stinném místě, ale měl by být takto vysazen po důkladném zvážení, protože má velmi hluboký a rozsáhlý kořenový systém a špatně se později odstraňuje.

 

 

 

Břečťan popínavýNejvětší předností a ozdobou břečťanu jsou lesklé neopadavé, tmavě zelené listy s výraznou kresbou. Pokud výhony dorostou nejvyššího možného bodu, změní zcela růst. Začnou vytvářet shluky větví v podobě malého keře s odlišnými listy uzpůsobenými pobytu na slunci. Vykvétají žlutozelenými květenstvími, která poskytují včelám a dalšímu hmyzu v září a říjnu vzácnou potravu. Kvetoucí břečťan je jimi doslova obalen.

 

Břečťan popínavýOdříznutím a zakořeněním takové větvičky získáme úhledný, hustý a kompaktní nízký keř, který nemá snahu se pnout a každoročně kvete. Modročerné lesklé bobule, které jsou pro lidi (nikoli pro ptáky) jedovaté, dozrávají až během února a vydrží na rostlině přes zimu. Vyšlechtěné kultivary se liší vzrůstem, barvou a tvarem listů a plody, některé z nich se hodí i do nádob jako převislé. Množí se snadno vrcholovými řízky, které přikryjeme např. sklenicí. Některé zdroje uvádí břečťan jako léčivou rostlinu, ale vzhledem k obsahu jedovatých látek je třeba velké opatrnosti.

 

 

Botanické jméno: Hedera helix

Původ: západní, jižní a střední Evropa, místy v Asii od Evropy po Írán

Růst: popínavý keř

Květ: žlutozelený, září – říjen

Nároky: stín, polostín, humózní mírně kyselá až neutrální půda

Použití: ozelenění budov, starých, suchých stromů, půdní pokryv, do nádob, řezaný do vazeb

Zvláštnost: vykvétá teprve v 8-10 letech, může se dožít až 500-1000 let s průměrem kmenu až jeden metr

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner