Rostlina měsíce

Rozchodník nachový

Rozchodník nachovýTéměř v každé zahradě jsou místa, na která svítí slunce celý den a jsou tak vlivem jeho síly vyprahlá. Právě na takových stanovištích se bude velmi dobře dařit rostlině pozdního léta a vrcholu podzimu – rozchodníku nachovému (Sedum telephium). Rozchodníky dokážou ve svých dužnatých listech zadržet vodu a přečkat tak velmi suchá období v průběhu vegetace.

Mají rády půdu suchou a propustnou, na živiny chudou, písčito-hlinitou, plné slunce, teplo až úpal, na živiny a jakoukoli další péči je rostlina naprosto nenáročná. Množí se velmi snadno řízkováním; všechny druhy rozchodníků zakořeňují neobyčejně snadno – stačí ulomit kousek lodyhy matečné rostliny, vložit ho do země a brzy vyrostou nové rostliny. Rozmnožování dělením trsů je také možné.

 

Rozchodník nachový rozkvétá během pozdního léta až podzimu růžovými až purpurově červenými, hvězdovitě otevřenými květy v plochých vrcholičnatých květenstvích. Velikostně se svou výškou 40-60 cm řadí mezi rostliny středního až vyššího vzrůstu a patří mezi významné podzimní květiny. Uplatní se ve skalkách, stepních partiích, v kamenných korytech, předzahrádkách exponovaných slunci a je vhodný i pro kombinovanou výsadbu.

Co k rozchodníku dosadíme?

Plesnivka perlováČistec vlnatýOřechoplodec

Vhodnými partnery jsou pro rozchodník například bělo a stříbřitolisté půdopokryvné druhy, například plesnivka (Anaphalis) a čistec vlnatý (Stachys byzantina). Suchá stanoviště snášejí také některé záhonové trvalky a stejně tak i některé polokeře jako je například ořechoplodec (Caryopteris).

 

Rozchodník nachový má ale i jiná uplatnění

Je rostlinou vhodnou k řezu a ve váze vydrží velmi dlouho. Můžeme jej použít i do suchých vazeb a pokud ho ponecháme na záhoně přes zimu, budou jeho suchá květenství na sněhem zapadlé zahradě jinak smutná místa vhodně vyplňovat. Rostlinu můžeme využít také pro osazení přenosných nádob, které bude zdobit po celou vegetaci výrazným listovím, na podzim květem a přes zimu opět oživí jinak smutná zákoutí terasy či balkonu.

Sedum herbstfreudeRozchodník nádhernýSedum cauticolum robustum

Kultivary a příbuzné druhy, kterými můžeme sbírku rozchodníků doplnit, jsou krásné ´Herbstfreude´, rozchodník nádherný (Sedum spectabile), a nižší rozchodníky (Sedum cauticolum ´Robustum´).
Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner