Knihovnička

Zahrada k nakousnutí

Zahrada k nakousnutíV této jedinečné, praktické a bohatě ilustrované knize vysvětluje SEPP HOLZER základní principy vlastní formy permakultury a smýšlení. Jeho horský statek „Krameterhof" se dávno stal symbolem nového typu zemědělství - zahradničení podle vzoru přírody – vlastního soukromého ráje v živé přírodní harmonii. Kniha vychází již ve třetím vydání. 

 

Publikace je překladem dvou knih rakouského horského farmáře Seppa Holzera Der Agrar-Rebell a Sepp Holzer's Permakultur- upraveným pro české a moravské klimatické podmínky. Celá kniha je doprovázena fotografiemi z jeho farmy Krameterhof, které dokládají rozmanitost, bujnost, nápaditost a originalitu, se kterou tento neobyčejný člověk dělá vlastně docela obyčejné věci, jen místo boje proti přírodě (proti plevelům, škůdcům, špatným podmínkám apod.) s ní spolupracuje a na základě neuvěřitelně hlubokých znalostí přírodních zákonitostí je schopen jich využívat ku prospěchu svému i rostlin a zvířat na svém pozemku, tedy i ku prospěchu celé přírody.

Sepp HolzerSepp Holzer je charizmatický sedlák, významná postava alternativního zemědělství, takový alpský Krokodýl Dundee. Umíněný kreativní inovátor jdoucí vlastní cestou, která není všeobecně akceptovaná.

 

Co je to permakultura

Permakulturní krajinaSepp Holzer: „V roce 1995 jsem obdržel dotaz Univerzity ve Vídni, jestli by bylo možné udělat seminář u nás na Krameterhofu. V rámci tohoto semináře jsem poprvé slyšel, že pro můj způsob hospodaření existuje i pojmenování, totiž permakultura. Tento název vytvořil australský ekolog Bill Mollison a jeho student David Holmgren a odvodili jej z anglického označení permanent agriculture, což znamená něco jako trvale udržitelné zemědělství. Míní se tím hospodaření podle vzoru přírody, spočívající v přírodních kolobězích a ekosystémech... Bylo mi řečeno, že sice existuje mnoho provozů, které uvádějí, že hospodaří v duchu permakultury, ale není takového, který by měl tak fungující koloběh, jako u nás na Krameterhofu. Je to i proto, že tento pojem byl uveden do života teprve v roce 1978 a já jsem začal už v mládí sázet první zahrady a budovat tůně a experimentovat s trvale udržitelnými přírodními systémy. Mé kultury se mohly vyvíjet přes 40 let."

 

Holzerova permakultura zahrnuje tvorbu krajiny (stavění teras, zakládání vyvýšených a vysokých záhonů, vodní zahrady, jezírka, retenční nádrže, malé klimatické zóny), agrolesnictví (zahrnutí stromů a keřů do zemědělského využívání), rybářství, pěstování vodních rostlin, chov zvěře, ovocnářství, salašnictví a pěstování skalniček a léčivých rostlin.

 

Farma Seppa HolzeraPermakultura se dá v podstatě uplatnit v jakémkoliv měřítku pro zahrady, lidská obydlí, farmy, obdělávanou půdu, balkony, vodní plochy, výrobní procesy. Hlavním cílem je zajistit blahobyt člověka tak, aby to nebylo na úkor ostatních lidí, životního prostředí, rostlin a zvířat. 

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner