Jak se co dělá

Zakládáme bylinkovou zahrádku

bylink1Není nad vlastní vypěstované bylinky, které lze použít v kuchyni jako čerstvé, voňavé koření pro naše zdraví i apetit. Na rozdíl od těch sušených, kupovaných v sáčcích, navíc nebudou ani ozářené, ani ošetřené proti plísním a hnilobě.

Co nejvíce slunce

Všechny bylinky mají rády slunce a podle toho také hledejme místo pro jejich pěstování. Pokud nenajdeme na zahradě žádné místo s jižním osluněním, můžeme zvolit jako kompromis alespoň stranu západní.

 

bylink2Blízko dveří do zahrady

Vhodné je také lokalizovat bylinkový záhon blízko vstupních dveří do zahrady či nedaleko terasy. Vonné silice se odpařují a krásně zavoní vždy, když se vyskytneme nablízku. Bylinky blízko dveří jsou také praktické, protože kdykoli si vzpomeneme, vyběhneme jen malý kousek z domu pro bylinku.

 

Kameny zachycují sluneční paprsky

Prostor mezi bylinkami vysypte kamínky, větším či menším štěrkem. Záhon můžete také doplnit většími balvany, které fungují jako akumulátor: zachytávají a také zadržují sluneční záření a teplo následně uvolňují k rostlinám.

 

bylinkJaké druhy?

Na naší zahrádce by neměla chybět pažitka (Allium schoenoprasum), bazalka (Ocimum basilicum), petrželka (Petroselinum crispum), dále kopr vonný (Anethum graveolens), máta (Mentha piperita), meduňka (Melissa), dobromysl (Origanum), šalvěj (Salvia officinalis), mateřídouška (Thymus serpyllum), ale také teplomilnější rozmarýn či vonná levandule. Z méně známých bylinek pak můžeme vysadit saturejku (Satureia) či yzop (Hyssopus officinalis).

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner