Jak se co dělá

Šest pravidel pro pěstování orchidejí

27_PhalaenopsisPěstování orchidejí v bytě je dnes už běžnou záležitostí, stačí si zvolit vhodný druh podle podmínek, které máte k dispozici. V klasických vytápěných bytech se daří zejména orchidejím rodu Phalaenopsis (česky můrovec), Vanda a některým zástupcům rodu Paphiopedilum (střevíčkovec) a Dendrobium. Během zimy však rozkvétají jen dva z nich – můrovec a střevíčkovec. Oba kvetou dlouho, oblíbenější a mnohem prodávanější je ale falenops, resp. jeho hybridy.

 

 

 

 

1. Vhodná teplota a stanoviště

Můrovec patří k teplomilným rostlinám. Vyhovuje mu proto průměrná pokojová teplota, tj. ve dne kolem 20 °C, v noci mírně nižší. Právě tento malý teplotní pokles během noci (max. o 3 až 4 °C) podněcuje tvorbu květů.

Místo by mělo být především dobře osvětlené, nejčastěji se proto pěstuje u okna. Je-li ovšem orientované na jih, je nutné ho v létě přistínit, protože rostlina nemá ráda úpal. Nevhodné je i letnění. Teď v zimě si zase ohlídejte, aby se orchideje nedotýkaly studeného skla.

 

2. Pozor, nepřemokřit!

Zavlažujte proto vždy podle vlhkosti substrátu – přibližně jednou za týden až deset dní, a to buď přímo do nádoby, nebo květináč s orchidejí postavte do vody a vyjměte až po nasáknutí substrátu. Přebytečnou vodu nechte pokaždé odtéct – rostlina by nikdy neměla ve vodě stát a voda nesmí zůstávat ani v úžlabí listů nebo ve středu listové růžice.

Nejlepší je pro orchideje zálivka dešťovou vodou, přefiltrovanou vodovodní, převařenou nebo alespoň odstátou vodou pokojové teploty. Vzdušné kořeny se doporučuje rosit.

 

3. Praktické i originální

Přestože jsou orchideje většinou epifyty, pěstují se z praktických důvodů v květináči. Nejčastěji se prodává v plastové průhledné nádobě s několika otvory ve dně, která se pak umístí do vnějšího obalového květináče. Při jeho výběru upřednostněte vždy takový, který má po vnitřním obvodu dna kruhový výstupek. Ten udrží průhlednou nádobu s rostlinou nade dnem, čímž umožní odtok přebytečné vody a zabrání přemokření kořenů.

Ve volném prostoru i ve stísněných podmínkách je možné pěstovat můrovec netradičně také v závěsném květináči hlavou, respektive květy dolů. O jeho závlahu se postará nádržka ve dně květináče, jejíž součástí je indikátor hladiny vody.

 

4. Hnojivo na přilepšenou

Kromě speciálního hnojiva pro orchideje lze rostliny přihnojovat i běžným tekutým hnojivem pro pokojové rostliny, avšak v poloviční koncentraci. Při hnojivé zálivce nesmáčejte listy, květy ani střed listové růžice, přihnojujte jednou za tři týdny a nikdy ne při plném slunci. Hnojivo můžete pořídit i ve spreji na list nebo v podobě tuhých tyčinek určených do substrátu.

 

5. Hurá do většího!

Jakmile začne rostlina přerůstat ven z nádoby a kořeny se do ní už nevejdou, orchidej přesaďte (podle odborníků by se měl můrovec přesazovat každé dva roky). Vyberte jí odpovídající, ne však příliš velkou nádobu a substrát. Ten preferuje každý pěstitel trochu jiný, obvykle jde ale o stromovou kůru, rašelinu nebo korkovou drť či jejich směs v různém poměru. Pro amatérské pěstování však postačí substrát určený přímo pro orchideje, který zakoupíte v každém hobbymarketu.

 

6. Plynulá obnova

Jelikož se květy můrovce vyvíjejí z bočních pupenů stonku, existuje po odkvětu a zkrácení stonku určitá šance, že z některého spícího očka vyroste postranní květní výhon. Odkvetlý stonek proto neodstřihávejte celý, ale asi dva centimetry nad třetí uzlinou (nodem). Hnědé uschlé stonky je naopak třeba odstřihnout až na bázi. Zežloutlé listy nechte zaschnout a pak je rovněž odstraňte, nikdy je ale neodtrhávejte. Průběžně likvidujte také neživé vzdušné kořeny.

 

Hodně úspěchů při pěstování :-)

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner