Jak se co dělá

Babiččiny recepty

Známe to všichni majitelé zahrádek a jabloní v nich. Začíná znovu období sběru padaných jablek a hlavně jejich zpracování. Mužská část pěstitelů se spíše věnuje tekutým výrobkům, ženská zase marmeládám a koláčům. Možná vás budou inspirovat kuchařské předpisy pro hospodyňky, jak je v roce 1936 přinesl časopis Rádce z Předmostí.

 

 

Zavátá jablka

150 g polohrubé mouky, 100 g másla, 1 žloutek, 5 bílků, 170 g cukru moučka, asi 6 středně velkých jablek, ovocná marmeláda

Z mouky, másla a žloutku vypracujeme na vále těsto a necháme asi 30 minut odpočinout. Ztuhlým těstem vyložíme dortovou formu a mírně vytáhneme po stranách. Jablka oloupeme, rozkrojíme na poloviny, vyjmeme jádřince a dusíme do měkka v cukrové vodě. Měkká jablka vybereme na talíř a necháme vychladnout. Otvory vyplníme marmeládou, srovnáme na upečený základ a zakryjeme sněhem z bílků a moučkového cukru. Koláč posypeme cukrem a zapečeme, aby sníh zrůžověl.

Jablka v medu

1 kg jablek, 250 g medu, skořice v celku

Zralá, ale tvrdší jablka vložíme na 1-3 minuty do vařící vody, vyjmeme, propláchneme ve studené vodě a oloupeme. Rozkrájíme na věší kousky, srovnáme do zavařovacích lahví a zalijeme medem. Přidáme kousek skořicové kůry, pečlivě uzavřeme a sterilizujeme asi 30 minut v páře. Chceme-li mít med čistý a průzračný, postavíme ho předem na 30 minut do vroucí vody a sebereme pěnu utvořenou na povrchu.

Jablečná marmeláda s medem

1 kg prolisovaných jablek, 0,5 kg medu, citronová kůra

Zralá jablka se omyjeme, necháme okapat, pokrájíme i se slupkou, zbavíme jaderníků a rozvaříme s trochou vody na kaši. Prolisujeme, přidáme med, citronovou kůru a vaříme do zhoustnutí.

Jablkové smaženice

Půl hrnku polohrubé mouky, hrnek mléka, dva žloutky, 1 lžíce rumu, 1 lžíce cukru, jablka (nejlépe letní)

Z přísad připravíme řídké těsto a zlehčíme sněhem ze dvou bílků. Jablka oloupeme, nakrájíme na velmi jemné plátky – čím tenčí, tím lepší, a vmícháme do těsta. Do rozpáleného oleje vykrajujeme velkou lžící těsto a lijeme placičky, které usmažíme. Ještě horké posypeme cukrem se skořicí nebo vanilkovým cukrem, můžeme podávat také s krémem nebo hustou malinovou šťávou.

Jablečný chlebovec

0,5 l mletého suchého chleba, 750 g jablek, 60 g másla, 100 g cukru, dvě lžičky skořice, mléko

Jablka oloupeme a nakrájíme. Vymažeme ohnivzdornou misku, na dno dáme vrstvu mletého chleba, pokapeme mlékem, navrstvíme jablka posypaná skořicovým cukrem a tak pokračujeme, dokud není miska plná. Na poslední chlebovou vrstvu naklademe několik kousků másla a zapékáme v troubě asi 45 minut.

Jablková pěna

6 jablek, 12 kávových lžiček cukru, citronová šťáva, rum, 2 bílky

Jablka oloupeme, zbavíme jader a s trochou vody a cukru udusíme naměkko. Poté prolisujeme jemným sítem, smícháme s 12 lžičkami cukru, trochou citronové šťávy a rumu. Do studené směsi vmícháme sníh ze dvou bílků a vyšleháme do pěny. Vychlazenou podáváme s oplatky.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner