Jak se co dělá
Tykve k snědku i na okrasu

Tykve jsou většinou mohutné plazivé rostliny s velkými listy; některé typy jsou keříčkové a kompaktní. Mladé i dozrálé plody se kuchyňsky upravují buď bezprostředně po sklizni, nebo i skladované. Nároky na klima, polohu a půdu mají tykve stejné jako okurky, vyžadují střední až vysokou hladinu dusíku.
Výsev a výsadba
Semeno před výsevem na noc namočíme, abychom urychlili klíčení. Podle odrůdy potřebují rostliny vzdálenost 2 až 3 metry. Pro mohutnější odrůdy připravíme jamky až 45 cm hluboké a 60 cm široké. Brzy po výsadbě přihnojujeme univerzálním hnojivem. Výhony můžeme navádět do kruhu kolem středu rostliny a stonky přichycujeme k zemi ohnutými dráty nebo rostliny pěstujeme na opěře, např. na trojnožce, která musí být ovšem vzhledem k mohutnosti rostlin značně pevná.
Chceme-li vypěstovat jen několik velkých plodů, necháme na rostlině pouze 2 až 3 plody a ostatní odstraníme, dokud jsou ještě mladé. Rostliny hluboce koření, proto potřebují závlahu jen za velmi suchého počasí.
Sklizeň a skladování
Listy, které zastiňují plody, odstraňujeme, abychom usnadnili zrání. Plody sklízíme za 12 až 20 týdnů po výsadbě. Pokud jsou určeny k uskladnění, necháme je na rostlině co možná nejdéle. Zralý plod poznáme podle prasklin na stopce a podle ztvrdlé slupky. U většiny skladovatelných typů musíme sklízené plody vystavit asi na 10 dní na slunce, aby slupka dále tvrdla, čímž se vytvoří bariéra zpomalující ztrátu vody z plodu. Podle podmínek a podle odrůdy se tykve dají uchovat 4 až 6 měsíců, ale i déle.