Jak se co dělá

Zdravá alchymie v zahradě

Kopřivová jíchaCelá řada rostlin planě rostoucích v zahradě i za plotem má vlastnosti, jichž můžeme s výhodou využít při péči o přírodní zahradu. V první řadě působí jako hnojivo a posilující prostředek, speciálně připravené výluhy však působí i proti škůdcům a chorobám – přesličkový proti houbovým chorobám, reveňový proti plísni bramborové, kopřivový proti žravým škůdcům.

Jíchy se připravují zkvašením zelené hmoty ve vodě. Základní recept – tři hrsti čerstvých rostlin nařezaných na menší kusy se zalijí 10 litry vody a nechají se asi tři týdny (dokud se tvoří na povrchu pěna) kvasit v zakryté nádobě. Vhodný je v tomto případě výjimečně pouze plastový sud či kbelík, protože z kovové nádoby se mohou při kvasném procesu uvolňovat nežádoucí látky. Přecedíme a používáme jako zálivku nebo postřik.

 

 

Staré zahradnické triky pro rajčata

Zálivka rajčat přes květináčVyzkoušejte letos při výsadbě rajčat dvě jednoduché pomůcky, které vám usnadní péči o tuto zeleninu. Rajčata jsou náročná na vláhu a vyžadují neustále středně vlhký substrát. Na jakýkoliv výpadek reagují praskáním plodů. Při výsadbě proto zapusťte těsně vedle rostliny hliněný (!) květináč tak, aby jeho okraj byl mírně nad povrchem půdy. Zalévejte pak pouze do tohoto květináče a udržujte ho stále plný – voda bude stěnami postupně prosakovat do půdy.

 

Kořenový systém rajčete omotaný měděným drátemJeště předtím ale omotejte kořenový bal sazenice měděným elektrickým drátem. Měď prý totiž účinně potlačuje zárodky houbových chorob, kterými rajčata trpí, zejména plísně bramborové.

 

S česnekem na choroby růží

Rosa MainaufeuerO léčivých účincích česneku pro člověka se obecně ví, stejný vliv však může mít také pro rostliny, zejména pro růže. Česnekovým odvarem lze šetrně a biologickou cestou potlačovat mšice, černou skvrnitost i padlí. Připravíme ho tak, že svaříme 75 g posekaných česnekových stroužků v litru vody a necháme v zakryté nádobě asi čtvrt hodiny odstát. Pak odvar scedíme a roztok necháme do druhého dne odpočinout. Používáme zředěný v poměru 1:10 k postřiku listů a půdy třikrát po sobě v odstupu tří dnů.

A ještě jedna rada: kdo chce, aby jeho růže intenzivně voněly, zahrabe několik stroužků česneku na jaře ke kořenům rostlin.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner