Fauna na zahradě

Naplňte krmítka

blue_tit_rspb449Ptáci jsou v zimě stále více odkázáni na lidi. Vše je sklizeno, zaoráno a navíc často pod sněhem. Nabídněte jim proto plné krmítko. Přilákáte-li je do zahrady, budou se vracet a v příští sezóně vám zajistí vynikající biologickou ochranu rostlin.

 

Jak a kdy krmit

S krmením ptáků můžete začít už na podzim a přikrmovat je lze až do konce března. Krmivo podávejte pravidelně, nejlépe denně. Nejvhodnější je přitom ráno, kdy jsou ptáci nejhladovější. Zpočátku jim servírujte menší dávky, za mrazů a při vyšší sněhové pokrývce je zvyšte. Krmivo nasypte i na vhodné místo na zem – přilákáte tak ptačí druhy, pro které je typický sběr potravy ze země.

 

Co nabídnout

Z potravin konzumovaných lidmi můžete ptákům nabídnout ovesné vločky, piškoty, ovoce, rozsekané ořechy, strouhanou neslanou housku, maso nakrájené na kousky, strouhanou mrkev, tvaroh, vnitřní sádlo nebo lůj. Nikdy nedávejte ptákům zbytky z kuchyně – mohou jim vyvolat zažívací potíže a způsobit úhyn.

 

Ideální stravou jsou pro ptáky semena slunečnice, prosa, řepky, konopí, lnu, máku nebo plevelů. Cenově nejdostupnější je slunečnice smíchaná s ovesnými vločkami v poměru 3:1. Touto kombinací zároveň uspokojíte nejběžnější ptáky navštěvující krmítka.

 

Ptáci uvítají také různé plody a bobule, například jeřabiny, plody bezu černého, hlohu, rakytníku, břečťanu či svídy, semínka bodláků apod.

 

Nezapomínejte ani na vodu a i v zimě umístěte ptákům na zahradu pítko. Vodu udržujte čistou a nezamrzlou.

 

Údržba krmítka

Čistým krmítkem předejdete šíření nemocí a zažívacím obtížím ptáků. Doporučuje se je minimálně jednou měsíčně vyčistit horkou vodou.

 

120111-040Domácí lojové přikrmování

Přikrmovat můžete ptáky z běžných krmítek nebo třeba z lojových koulí, které lze zavěsit do korun stromů i na balkon. Tukové krmítko si můžete ale vyrobit i sami. Stačí k tomu rozehřátý neslaný tuk a různá semena a drcené ořechy, které do něj zamícháte. Směs pak nalijte do menšího květináče, formičky nebo skořápky od kokosového ořechu, vložte provázek k zavěšení a klacík, aby se ptáci měli čeho držet, a tuk nechte ztuhnout. Do loje zkuste ponořit i suchou borovou šišku – uvidíte, jak po ní budou sýkorky při vyjídání rády šplhat. Lojová krmítka ale rozvěšujte jen na místa, kam nesvítí slunce, aby se tuk nerozpustil.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner