Fauna na zahradě

Ježek v zimě

jeekOd poloviny října se nabídka potravy pro ježky ztenčuje. Tento nedostatek potravy trvá minimálně do poloviny března, někdy až do poloviny dubna. Aby toto období hladu překlenuli, spí ježci zimním spánkem (hibernují).

 

 

 

 

 

 

Proč ježek v zimě spí

• nedostatek potravy

• pokles teploty

• zkrácení délky dne

• změny tlaku vzduchu

• hormonální změny (hladiny inzulínu v krvi)

 

Kromě toho mají ježci jakýsi „vnitřní kalendář". To se zřetelně ukazuje u ježků chovaných v zajetí. Někteří sbírají i při vysokých pokojových teplotách a bohatých zásobách potravin podestýlku, utěsňují s ní vstup do svého hnízda a snaží se hibernovat. Krátce před začátkem zimního spánku přijímají ježci potravu velmi málo nebo vůbec ne.

 

Běžný ježčí rok

Samečci se k zimnímu spánku ukládají dříve než samičky, ty totiž potřebují čas na zotavení po náročném odchovu mláďat. V pozdním podzimu, který je na nabídku potravy chudý, nemají tedy samičky žádné potravní konkurenty. Opačně je tomu na jaře, kdy se samci budí ze zimního spánku dříve nežli samice. Ježci tráví opravdovým spánkem jen asi osmdesát procent času z hibernace. Probouzejí se stále znovu a znovu na několik hodin nebo dnů, ale obvykle zůstávají v hnízdě. Jedním z vysvětlení tohoto energeticky náročného chování může být potřeba „testu" nebo „resetování", tj. vrácení metabolismu do původního stavu, na normální úroveň.

 

Všechno jede na úsporný režim

Během zimního spánku tělesná teplota ježka klesne z 35 °C téměř až na teplotu okolí, přičemž však nikdy neklesne pod 1 až 5 °C. Celý metabolismus spotřebovává velmi málo energie. Ježkovo srdce tepe jen 2-12krát za minutu (v bdělém stavu je to 200 až 280 tepů!) a dechová frekvence se snižuje z 50 na asi 13 dechů za minutu. Dýchání dokonce občas úplně vynechává. Čím více ježek snižuje své tělesné funkce, tím méně energie spotřebuje. Proto ježci, kteří se pokouší spát v teple, výrazně hubnou.

 

Bílý a hnědý tuk

Tukové zásoby, které si ježci během léta a podzimu zajišťují, jsou rozděleny do dvou kategorií – na bílý a hnědý tuk. Zatímco bílý tuk slouží k udržení minimální látkové výměny v průběhu zimního spánku, hnědý tuk je potřebný při procesu probouzení se. Hrozí-li u spícího ježka pokles tělesné teploty pod bod mrazu, mobilizuje se rychlé předávání energie hnědé tukové tkáně, čímž je ježek zachráněn před smrtí zmrznutím. Opakované přerušování zimního spánku zásoby energie vyčerpává a vede k úmrtí slabých nebo mladých ježků.

Podíl tělesného tuku na celkové hmotnosti ježka roste s jeho věkem: čtvrtkilový ježek má jen asi 14 % tělesného tuku, půlkilový ježek má asi 19 % tuku, kilový 25 % tuku.

 

Úbytek váhy

V závislosti na tom, jak dlouho zimní spánek trvá a kolik tuku během zimních měsíců spotřebuje, ztrácí ježek v této době 20-40 % své tělesné hmotnosti. To je denně 0,2 až 0,3 %,

tedy asi 1 až 2 g.

 

Pozor při zahradničení!

V zimním období je třeba opatrnosti při odstraňování hromad dřeva nebo „zeleného odpadu". Zimující ježek, jehož hnízdo bylo zničeno nebo odstraněno, nemůže jen tak snadno utéct, neboť se bude probouzet až dvanáct hodin. Pokud zpozorujete ježčí hnízdo včas, je třeba dát jeho zničené části rychle zpět do původního stavu. Když už to možné není, co nejrychleji přeneste spáče

i s hnízdním materiálem do dosud neponičené části hromady dřeva nebo pod dřevěnou desku,

kterou opřete o roh domu a vyplníte hnízdním materiálem.

 

Ukázka z knihy Ježek v zimě – užitečné rady pro milovníky zvířat. Vydala Grada Publishing, 2015. www.grada.cz

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner