Fauna na zahradě

Křižák obecný (Araneus diadematus)

Křižák obecný (Araneus diadematus)Znáte to - procházíte zahradou a nechtěně se zamotáte do pavoučí sítě. Už opět nastává "drátenické" období křižáka obecného a nejen to: na zdech, ve sklenících, mezi dřevinami... se hemží nová generace ve stovkách kusů, připravená ztížit pobyt na zahradě slabším lidským jedincům. Křižák je nejznámějším a velmi hojným pavoukem v Česku, vyskytuje se kromě Evropy rovněž v Severní Americe (části USA a Kanady).

Obývá zvláště lesy a zahrady, lze se s ním setkat i v otevřených krajinách, pokud nejsou zcela odlesněné.

 

 

Síť křižáka obecnéhoZbarvení křižáků je velmi variabilní, od světle hnědého až po červenohnědé a černohnědé. Vždy je zřetelná charakteristická křížová kresba na hřbetní straně zadečku, kterou tvoří pět bílých skvrn, které mohou různými způsoby splývat, nebo mohou být částečně redukované. Tvar zadečku, který bývá zpravidla mnohem větší než hlavohruď, je nápadný - je nejširší v první třetině, odkud se pozvolna zužuje. Samec odpovídá zbarvením samici, ale zadeček má podstatně menší. Zatímco samci dorůstají jen 5-10 mm, samice můžou mít 12-17 mm.

 

Křižák obecnýKřižáci tkají charakteristické kolové pavučiny velmi pravidelných tvarů, nejčastěji ve větvích stromů a keřů. Celá síť je většinou zavěšena na jednom velmi silném nosném vlákně a mívá obvykle kolem třiceti paprsků. Křižák se během dne zdržuje uprostřed své sítě a čeká na potenciální kořist, kterou bývá poletující hmyz. Křižák se zpravidla dožívá tří let. Kousnutí křižáka obecného je pro člověka naprosto neškodné.

 

Mláďata křižáka obecnéhoDospělý samec si už nepřede síť, neloví, veškerý čas tráví vyhledáváním partnerky. Když se mu podaří objevit síť dospělé samice, upřede k jejímu okraji vlastní vlákno, které mu poslouží jako komunikační prostředek - brnká na ni jako na strunu a přenáší zvukové vibrace na partnerčinu síť. Pokud je dostatečně „zručný", podaří se mu partnerku přesvědčit, aby se přiblížila k jeho vláknu. Posléze dochází k páření, které se obvykle několikrát opakuje. Námluvy velmi často končí zabitím samce. Mláďata se líhnou na jaře z vajíček, která nakladla samice na podzim. Dospívají až další rok na jaře. Samice hynou po nakladení vajec.

 

Zdroje: Wikipedia, Zoologická encyklopedie - pavoukovci a jiní bezobratlí, Knižní klub, Praha 2003

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner