Fauna na zahradě

Lalokonosec rýhovaný

lalokPatří na vrcholek žebříčku nejobávanějších škůdců v zahradnictví. Škody působí dospělci i larvy. Dospělci lalokonosce rýhovaného jsou dlouzí cca 1 cm, mají vroubkované černé tělo s jemnými žlutými skvrnami a na hlavě s lomenými tykadly. Žijí nočním životem, přes den se skrývají se ve štěrbinách a listové hrabance. Larvy jsou bílé a beznohé s lesklými oranžovo-hnědými hlavami. Dospělci způsobují žír listů, to je pouze estetické poškození rostliny. Velké škody ale způsobují larvy na kořenech rostlin. Nejprve si všimneme zakrslého, zpomaleného růstu a známkou intenzivního napadení je úhyn rostliny. Lalokonosec rýhovaný má řadu hostitelských rostlin, jako pěnišníky (Rhododendron sp.), azalky (Azalea sp.), trvalky jako jsou dlužichy (Heuchera sp.), rozchodníky (Sedum sp.), bramboříky (Cyclamen sp.), primule (Primula sp.).

 

Jak škodí

lalokonosec4_0Na hostitelských rostlinách se lalokonosci rozmnoží, larvy se kuklí v zemi. U nechráněných rostlin se dospělci líhnou z kukel na přelomu května a června. Asi o 4 týdny později začínají klást vajíčka na povrch půdy, těsně u hostitelské rostliny. Mohou naklást až 1500 vajíček. Od září do října se líhnou larvy. Když jsou mladé, živí se na mladých kořenech rostlin. V době, kdy mohou trávit dřevnatější tkáň, se zahrabávají do kořenových systémů a později se zavrtají i do dužnatějších částí rostlin.

Larvy přezimují ve strnulém stavu, ve skulinách v půdě nebo pěstebním substrátu a pokračují v žíru, když teploty na jaře stoupnou. Někteří dospělci mohou také přezimovat ve sklenících nebo odpadu a mohou zahájit kladení vajíček dříve, než nově vylíhlí dospělci. V roce existuje obvykle jedna generace, ale v teplých podmínkách vnitřních prostor a ohřívaných sklenících, kdy je životní cyklus urychlován, může existovat i několik generací současně.

 

Neúčinná chemie - na lalokonosce platí hlístice

lalokonosecDostupné chemické přípravky proti lalokonosci, které zabraňují rozmnožení larev, jsou granulované přípravky míchané do kompostu před sázením do nádob. Mohou být použity v každém stádiu vývoje rostlin, až do konečného sázení do nádob. Granuláty poskytují ochranu až na dva roky. Nemohou ale zaručovat úplnou ochranu, například v případě, kdy jsou při hrnkování použity neošetřené složky do ošetřených substrátů. Hlístice mohou být aplikovány od srpna do listopadu, kdy jsou larvy mladé a od března do května, předtím, než se kuklí.

 

Hlístice se doporučuje aplikovat se zálivkou. Hlístice napadají larvy, přitom uvolňují bakterie, které zabíjejí škůdce a rozkládají jeho tkáně. Nová generace hlístic je vytvářena uvnitř těla larvy, kterou opouští v hledání dalších larev. Úspěch s hlísticemi je však omezován teplotou. Některé druhy pro svou aktivitu vyžadují alespoň 14ºC, tzn. teplotu vyšší, než ke svému vývoji potřebují larvy škůdců. Stále jsou ale vyvíjeny nové kmeny hlístic, které fungují i při nižších teplotách.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner