Previous Page  11 / 18 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 18 Next Page
Page Background

49

Text

Zdeňka Zienertová

|

foto

GAP Photos a Dreamstime

rostlinám

rostliny

Jíchy, nebo výluhy?

Na přírodní bylinné zákvasy spoléhali již staří zahradníci

v klášterních a zámeckých zahradách. Nyní je oprášili

permakulturisté a přírodní zahrádkáři, uplatní se ale na

každé zahradě. Než si o nich ale povíme víc, bude dobré si

ujasnit některé pojmy.

u

Jícha neboli zákvas je hnojivo získané z rostlin po jejich

zkvašení. Doba jejich výroby trvá obvykle dva, ale třeba

i čtyři týdny, záleží na podmínkách.

u

Výluh čili macerát vzniká zalitím rostlin studenou či

vlažnou vodou. Účinné látky se z rostlin vyluhují, což

zpravidla trvá den až dva.

u

Nálev nebo odvar je výluh z rostlin po zalití horkou vodou.

Jeho příprava trvá několik minut a využívá se při vaření

léčivých čajů.

Na zahradě se používají obvykle jen jíchy a studené výluhy.

Jsou jednoduché, účinné, ekologické a navíc zdarma.

Jejich účelem je jednak hnojení, tj. dodávka hlavních prvků

nezbytných pro dobrý růst (N, P a K), jednak posílení rostlin

dalšími prvky a látkami k podpoře růstu.

Rostliny ke zkvašení

Základ pro výrobu jíchy představuje kopřiva dvoudomá,

dále kostival lékařský a smetanka lékařská. Jde o běžné

rostliny, které rostou na každé druhé zahrádce a za jejím

plotem. Kopřivu i kostival je navíc dobré si pěstovat cíleně,

protože je využijeme i při přípravě salátů, čajů nebo do

nádivek. O stopové prvky a další užitečné látky může zákvas

obohatit také například přeslička rolní, jitrocel kopinatý,

heřmánek pravý nebo řebříček obecný.

Dusík poskytne rostlinám zejména kopřiva. Přeslička

zpevní a posílí rostlinná pletiva křemíkem a proti houbovým

chorobám a plísním ochrání plodiny heřmánek. Podporu

ovocných dřevin zajistí zvláště smetanka a zdravému

vývoji a růstu rostlin pomůže řebříček, ale i měsíček,

máta, meduňka, levandule nebo tymián. Nabídka rostlin

je bohatá, k hnojení lze využít i vypleté plevele bez semen

a k posílení další bylinky.

Příprava zákvasu

Připravit jíchu si může každý, postačí k tomu nekovová

nádoba, vhodné rostliny a voda. Zelené části rostlin

se nasekají nebo nastříhají na menší kusy, vloží se do

plastového kbelíku či dřevěného sudu a zalijí se studenou

až vlažnou vodu. Množství rostlin závisí na velikosti nádoby

– nasekané rostlinné části by ji měly vyplňovat do poloviny

až tří čtvrtin. Zkvasit je možné i celé rostliny, ty by měly pak

vyplňovat skoro celou nádobu, rozsekání ale proces kvašení

urychlí. Zeleň musí být ponořená, proto je vhodné rostliny

v nádobě zatížit, třeba cihlou.

Po dvou dnech se z rostlin vytvoří výluh, který má tmavě

zelenou až zelenohnědou barvu a nezapáchá. Ten je

možné použít k posílení rostlin nebo nechat zkvasit. Při

kvašení dochází k uvolňování bublin a zápachu, je proto

dobré nádobu zakrýt. Proces kvašení lze urychlit tmavou

nádobou umístěnou na slunci a častým promícháváním

směsi. Ve chvíli, kdy jícha přestane pěnit, je kvašení

u konce. Vzniklou tekutinu je třeba přecedit a zbytky rostlin

zkompostovat. Jícha by měla být tmavá a silně zapáchající.

Ač se to možná nezdá, je jícha velice koncentrovaným

hnojivem, a je nutné ji výrazně ředit. Obvyklým poměrem je

jeden díl jíchy na deset dílů vody.

Jelikož rostliny neustále odčerpávají z půdy živiny, je nezbytné je opakovaně vracet zpět.

Chcete-li se však vyhnout průmyslově vyráběným hnojivům, je jediným řešením organické hnojení.

Kromě kompostu je výborná zejména chlévská a ovčí mrva nebo koňský hnůj, tato hnojiva ale často

nelze během sezony aplikovat. Dalšími možnostmi jsou bylinné jíchy a zelené hnojení