Page 51 - Sestava 1

Basic HTML Version

49
ZAHRADA
V OBRAZECH
|
Saturejka
(Satureja hortensis)
Saturejka nemá vysoké nároky na
kvalitu půdy ani na množství zálivky.
Vyhovuje jí teplé slunečné místo
a lehčí zemina.
Saturejka se může přidávat do rajské
omáčky, k luštěninám i k zvěřině.
Hodí se do zapékaných jídel, polévek i k houbám
a kroupám. Uplatní se při nakládání masa na
uzení. Zároveň je i součástí provensálského
koření.
Tymián
(Thymus vulgaris)
Trvalku tymián můžeme množit dělením trsů starších rostlin
nebo ze sazenic. Jejich semena vyséváme od března do
dubna. Tymián vysazujte do slunných chráněných
poloh. Při sklizni jej nestříháme těsně
u země, aby znovu obrazil.
Tymián je hlavní složkou
provensálského koření a ve
Středomoří je významnou bylinkou. Velmi častý
je v kombinaci s rajčaty. Přidává se do
čočkových polévek, k jehněčímu, hovězímu
i k rybám. V čajových směsích působí příznivě
proti kašli.
Rozmarýn
(Rosmarinus officinalis)
Rozmarýn v našich podmínkách
není zcela mrazuvzdorný, proto
je lepší jej pěstovat pouze jako
hrnkovou rostlinu. Rostlině se
daří v lehké propustné půdě na osluněném
stanovišti. Množit ji můžeme řízkováním,
pěstování ze semen je náročnější.
Rozmarýn se velmi často
používá k masům, tedy
jehněčímu, králičímu, zvěřině, ale
i k drůbeži a rybám. Skvěle se hodí
k rajčatům, lilku, cuketě i houbám. V čaji
má výrazný vliv na potíže se žaludkem.