48
Řeřicha zahradní
(Lepidium sativum)
Nenáročná řeřicha má krátkou dobu vegetace. Ideální je pro
pěstování na okně v zimním období, kdy se stane vítaným
zdrojem vitamínů. Na záhonech ji můžeme pěstovat od konce
března do konce října. Sklízíme nejlépe mimo letní období,
omezíme tak její ostrou chuť.
Čerstvou řeřichou můžeme posypat obložené chlebíčky, okořenit
pokrmy z ryb a drůbeže. Používá se i do vaječných jídel,
bylinkových polévek, salátů, sýru a tvarohu. Rostlinu příliš tepelně
neupravujeme, aby neztratila aroma.
Majoránka
(Majorana hortensis)
Majoránce se dobře daří v lehčí,
ale výživné půdě. Vyhovují jí
chráněné osluněné polohy.
Majoránku vyséváme v březnu
a vzešlé sazenice vysazujeme na venkovní
stanoviště až po polovině května.
Sušená i čerstvá majoránka je
častým kořením tučných
pečených jídel. Skvěle dochutí husu nebo
kachnu a přidává se do velkého množství
uzenin. Můžeme ji použít ale i do
bezmasých luštěninových jídel a do
bramborové polévky. Zajímavá je ve
společnosti bazalky, pelyňku, tymiánu
a dobromysli.
|
ZAHRADA
V OBRAZECH
Bazalka
(Ocimum basilicum)
Tato letnička je při pěstování velmi
náročná na teplo, proto s výsadbou
sazenic na venkovní slunné stanoviště
do výživné půdy čekáme až do konce května.
Bazalkou můžeme ochutit saláty, těstoviny
i polévky, ale i masa, převážně ryby
a drůbež. Čerstvou můžeme nakládat i do octa, který
použijeme k přípravě salátů. Zajímavá je
v kombinaci s rozmarýnem, česnekem,
tymiánem a šalvějí.
Dobromysl,
oregano
(Origanum vulgare)
Dobromysl je trvalka příbuzná
majoránce, ale její chuť je o něco
ostřejší. Roste na velmi slunných
místech a nepřekvapí ji ani mělké
půdy. Nevyžaduje vydatnou zálivku.
Nejznámější použití oregana je
na pizze a ve směsi provensálského
koření, ale sušenou i čerstvou rostlinou
dochutíme také zeleninové saláty, guláše
a tučnější pokrmy z vepřového a hovězího masa.
Skvělá je i do bezmasých jídel – do těstovin
a pečených brambor.