Akce a výstavy

Jarní Flora promění olomoucké výstaviště ve Smyslů plnou zahradu.

tulipanySmetanovy sady a především pak jejich výstavní pavilony ve druhé půli dubna po končící zimě opět doslova rozkvetou. Od 23. do 26. dubna se zde totiž uskuteční jarní etapa mezinárodní květinové a zahradnické výstavy Flora Olomouc 2015. Její hlavní expozice tentokrát ponese lákavý podtitul Smyslů plná zahrada.

 

„Pojďte s námi ochutnat jarní zahradu všemi smysly, pestrobarevný prostor plný vůně, zvuků a pozitivní energie," zve ředitel Výstaviště Flora Olomouc Jiří Uhlíř na blížící se akci. Právě tak lze totiž podle něj ve stručnosti popsat květinovou expozici v hlavním pavilonu A, která bude od 23. dubna po čtyři dny lákat návštěvníky největší a nejstarší květinové výstavy u nás – jarní Flory Olomouc. Už po šestatřicáté v historii olomouckého veletržního areálu se „áčko" i další pavilony a venkovní plochy zaplní nepřeberným množstvím barevných a voňavých exponátů.

 

 

„Hlavní květinová expozice nazvaná Smyslů plná zahrada nás kvetoucími portály zavede do čarovného prostoru s nesmírným množstvím rozmanitých vůní, barev a tvarů vytvořeného pomocí aranží tisíců kusů narcisů, tulipánů, hyacintů a modřenců, ale také muškátů, petúnií a voskovek. Zahrada odpočinku, chutí a hudby bude doplněna vodními gejzíry, přehlídkou rododendronů, pokojových rostlin, masožravek, kaktusů a sukulentů, okrasných stromů a keřů. Celý prostor provoní další tisíce řezaných květin – lilií, kosatců, hledíků či frézií. Dlouhým květinovým tunelem se pak dostaneme až do exotické krajiny Mexika plné kaktusů i tamní kultury. V této části expozice připravené ve spolupráci s Velvyslanectvím Mexika nebude chybět ani typická mayská pyramida. Věříme, že smyslů plná zahrada bude velmi pozitivně působit na všechny vaše receptory," láká návštěvníky autor projektu Vojtěch Zahradník z olomouckého výstaviště.

 

V rámci jarní Flory se opět představí i Svaz květinářů a floristů. Ten ve spolupráci se Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity nabídne mimo jiné expozici České květiny s produkcí květin od českých pěstitelů. Návštěvníci v jejím rámci uvidí balkonové rostliny a letničky sesazené do květináčů a truhlíků. Několikanásobný Mistr florista Jaromír Kokeš a absolutní vítězka Brněnské růže 2013 Karolína Flaschková jim předvedou, jak postupovat při sesazování truhlíků, které druhy zkombinovat a jak o ně pečovat. Sesazené nádoby si budou moct návštěvníci koupit, nebo si nechat sesadit truhlík na přání, a odborníci jim dokonce osází i vlastní přinesenou nádobu. Lidé se rovněž budou moct inspirovat floristickou soutěží v aranžování květin na téma Jaro všemi smysly, která umožní nejen zrakově postiženým vychutnat si barevnost a rozmanitost květeny i jinými smysly, než jsou jen „pouhé" lidské oči. Soutěžit se bude ve dvou kategoriích: v té juniorské vznikne Kytice pro zrakově postiženého a v seniorské zase Sesazovaná nádoba z jarních květin s hmatově zajímavou úpravou. Při příležitosti jarní Flory Olomouc zahájí Svaz květinářů a floristů ČR s pomocí Mendelovy univerzity první etapu instalace florálních objektů pro zrakově postižené na výstavu Neviditelná Olomouc

 

Více se dozvíte na stránkách Flory Olomouc

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner