Frankfurtská zelená
omáčka
Ve francouzské kuchyni je šťovík kyselý (
Rumex acetosa
) tradiční rostlinou.
Z původního francouzského receptu vznikla frankfurtská zelená omáčka, kterou
údajně oceňoval už Goethe.
Ingredience:
šťovík, petržel kadeřavá, pažitka, kerblík, šťovík, kopr, brutnák,
řeřicha – celkem asi 300 gramů bylinek podle sezóny; 2 cibule šalotky, 4
vejce vařená na tvrdo, meduňka (citronová), 1 lžíce octa, 250 ml
zakysané smetany, 150 ml bílého jogurtu, špetka cukru, soli a pepře
Postup:
Nasekané bylinky vložíme do mísy, vmícháme ocet, zakysanou
smetanu, jogurt, nasekanou cibuli, meduňku, sůl, pepř a cukr.
Omáčku necháme asi hodinu odležet. Pro zjemnění můžeme
použít ponorný mixér. Zelenou omáčku ozdobíme natvrdo
uvařenými vejci a podáváme se šťouchanými brambory, případně
s vařeným hovězím masem, rostbífem nebo s vařeným jarním chřestem.
Česnek medvědí pomůže
při nachlazení
Listy česneku medvědího (
Allium ursinum
) jsou
velmi podobné jedovaté konvalince, avšak
po rozemnutí voní po česneku a sbírají se ještě
před kvetením. Česnekové aroma se nejlépe
uplatní v salátech, bílých polévkách, na pizze,
v těstovinách a k čerstvému sýru. Výhodou je,
že po konzumaci pokrmů s česnekem
medvědím není tělesný pach tak silný jako
po česneku setém (
Allium sativum
). Česnek
medvědí obsahuje látky, které podporují
trávení, zklidňují křeče hladkého svalstva
a pomáhají proti nachlazení.
Sedmikráskové kapary
Mladé listy nízké sedmikrásky (
Bellis perennis
) se slabě oříškovou chutí mohou připomínat drobný salát polníček. V gastronomii se využívají jako
koření do salátů, jako pikantní přísada do tvarohu nebo nasekané na chlebu s máslem. Květy sedmikrásek můžeme ozdobit saláty a přidávat do
čajových směsí. Zajímavé je, že na jaře sbíraná poupata můžeme naložit jako „nepravé kapary“. Dvě plné hrsti
sedmikráskových poupat naložíme na 24 hodin do slaného nálevu. Potom krátce
opláchneme horkou vodou a naplníme do sklenice. Zalejeme asi půllitrem
jablečného octa a pevně uzavřeme, uložíme do chladna a necháme dva týdny
odstát. Teprve pak konzumujeme.
Květy sedmikrásky působí mírně protizánětlivě a napomáhají při plicních
a žlučníkových onemocněních.
ZAHRADA
V OBRAZECH
|
59