Page 60 - Sestava 1

Basic HTML Version

58
|
ZAHRADA
V OBRAZECH
Dort s kopřivami
Kopřiva dvoudomá
(Urtica dioica)
je známá a hojná bylina pokrytá žahavými
chloupky, ale pokud nasbíráme mladé rostliny v březnu a dubnu, můžeme její
listy využít pro velmi zajímavé recepty. Nejznámější je využití byliny ve formě
očistného kopřivového čaje. Oblíbená je i velikonoční nádivka doplněná
o mladé kopřivy, která se obvykle podává na Zelený čtvrtek. Zato recept na dort
z čerstvého sýra a kopřiv už leckoho překvapí. Dort připravíme ze směsi
umytých a drobně nasekaných bylin – listy kopřiv, řebříčku, jitrocele kopinatého
a ptačince žabince, které spolu s nastrouhaným sýrem riccota, smetanou,
vajíčkem a česnekem rozetřeme po osoleném těstě vyrobeném z vajíčka,
mouky a másla. Pečeme v dortové formě při 200 °C asi 45 minut.
Účinky starších listů kopřiv se projevují projímavě a močopudně, naopak
mladé rostliny posilují činnost střev a napomáhají při chudokrevnosti.
Prvosenka
jarní osladí
dezerty
Mladé listy žlutě kvetoucí prvosenky,
petrklíče (
Primula veris
), je možné využívat
společně s dalšími rostlinami k přípravě
salátů, polévek a omáček. Mimo nich
můžeme využít i její žluté květy bez
zeleného kalichu k přípravě octa a vína.
Čerstvé, ale především sušené
květy okořeňují a oslazují moučníky.
Netradičně můžeme nazdobit sladká jídla
i kandovanými květy. Květy se sbírají
v dubnu a květnu a obsahují silice, které
uvolňují hleny a usnadňují odkašlávání.
Jedlá obloha
z květů hluchavky
Hluchavku bílou (
Lamium album
) můžeme sbírat ještě před kvetením nebo
i v době květu. V obou případech je vhodná do salátů, polévek, omáček,
ale i do bylinkových těstovin. Samostatné květy se sbírají za suchého
počasí. Díky své medové vůni se uplatní jako obloha sladkých jídel –
dezertů i nákypů. Hluchavka napomáhá odkašlávání, ulevuje při
zánětech horních cest dýchacích a upravuje střevní činnost.
Ostropes chutná jako
artyčoky
Těžko uvěřit, že tuto na první pohled nepřístupně vyhlížející bodlákovitou rostlinu je možné
použít v kuchyni. Velmi ceněna jsou lůžka jejích úborů, která lze připravit stejně jako artyčoky.
Povařením oloupaných stonků můžeme připravit salát, který dochutíme octem. Ostropes
(
Onopordum acanthium)
zlepšuje látkovou výměnu, pomáhá při zánětech močových cest
a kožních onemocněních.