49
Text
Julie Bláhová
|
foto
Dreamstime
Zahradní bob:
Co a jak
u
vysévá se v březnu přímo na záhon,
pro ranější sklizeň lze předpěstovat
u
půda hlubší, neutrální a živná, přihnojovat kompostem
u
zvládne i – 5 °C, klíčit začíná při 1–2 °C
u
vysoké nároky na vláhu
u
po červnové sklizni lusků zkrátit, znovu obrazí
a poskytne ještě jednu úrodu na podzim
u
na stejném místě pěstovat až za čtyři roky
E
Existují tři formy bobu obecného,
zahrádkáře a kuchaře však
zajímá jen bob zahradní, latinsky
označovaný jako
Vicia faba
var.
major
. Pochází ze severní Afriky
a jižní Evropy a patří k nejstarším
plodinám pěstovaným už od mladší
doby kamenné. Staří Řekové
zasvětili bohu bobů dokonce
chrám a boby se tehdy používaly
i k hlasování – zelené semeno
znamenalo pro, tmavé proti. Boby
jsou dodnes také národním jídlem
Egypta.
Zdraví prospěšná plodina
Plody bobu jsou lusky se třemi
až pěti semeny, která obsahují
velké množství důležitých bílkovin,
sacharidy, vlákninu, vitaminy
B
1
, B
2
, B
6
a C, vápník, draslík,
fosfor, železo a další látky. Může jít
však i o antinutriční sloučeniny,
například glykosidy, které mohou
poškozovat tělní buňky. Dietetické
vlastnosti bobu ale zlepšuje tepelná
úprava, proto se musí jeho semena
vařit minimálně deset minut.
Kulinářské uplatnění
V kuchyni se používají buď zralá
(suchá) semena bobu, nezralá
(zelená) semena vybraná ze zelených
lusků nebo mladé zelené lusky
vcelku. Nezralé lusky je možné dusit
podobně jako zelené fazolky, větší
lusky se musejí vyloupat a následně
uvařit jako ostatní luštěniny.
Semena v mléčné zralosti se
přidávají do salátů, polévek,
kaší, guláše či karbanátků.
Z rozmixovaných bobů se připravují
také pomazánky – například vařený
bob rozmixovaný s bylinkami,
citronovou šťávou a olivovým
olejem chutná podobně jako
hummus z cizrny. Pomleté suché
boby se zase přidávají do mouky
k přípravě pečiva. Zralá semena
mívají nahořklou chuť, proto se před
úpravou spařují horkou vodou.
K tradičním pokrmům patří
brambory ve slupce vařené
společně s několika lusky. Semena
se po uvaření vyloupnou z lusků
a krémově měkká zrna se jedí
s lehce osolenými bramborami.
Delikatesou je i salát z bobů.
Zrna v mléčné zralosti stačí uvařit
v troše vody, slít, přidat k nim na
kolečka nakrájenou cibuli (šalotku)
a najemno pokrájené bylinky podle
libosti a smíchat se solí, pepřem
a stolním nebo olivovým olejem. Před
servírováním se salát nechá odležet.
Guláš z bobů
Ingredience
u
100 g bobu
u
2 cibule
u
hrnek kyselého zelí
u
kukuřičný škrob
u
chlebové koření nebo mletý kmín
u
česnek, petrželová nať, pepř, sůl
postup
Cibule nakrájejte na kolečka,
jemně osmahněte a přidejte k nim
prolisovaný česnek a chlebové
koření. Za stálého míchání přisypte
nahrubo nasekané kyselé zelí a zalijte
ho vodou. Vše poduste doměkka,
vložte uvařené boby, zahustěte
škrobem a dochuťte kořením. Na
talířích posypte nasekanou petrželkou
a podávejte s knedlíkem.