47
Čaje, likéry a marmelády
Jelikož se vitamin C při vysokých teplotách
ničí, doporučuje se připravovat šípkový
čaj spařením drcených šípků při 70–80 °C
a minimálně hodinu louhovat. Nebo se
naopak mohou šípky nejprve několik hodin
louhovat a teprve pak zahřát na vyšší teplotu.
Po vylouhování je nutné čaj kvůli jemným
chloupkům v šípcích pečlivě přecedit přes
husté sítko nebo plátno. Scezenou hmotu je
následně možné použít k dalšímu výluhu.
Čaj se sladí medem, dochutit ho můžete
šťávou z citronu a pije se vlažný po celý den.
Jako posilující prostředek bývá doporučován
i šípkový likér. K jeho výrobě si přichystejte
litr rozmačkaných šípků, které zasypte půl
kilogramem cukru a nechte přes týden
louhovat ve třech litrech žitné pálenky. Likér
pak přeceďte a pijte jednu sklenku denně
před jídlem.
Příprava šípkové marmelády je trochu
pracnější, ale v podstatě jde o to rozvařit
čerstvé šípky zbavené zbytků okvětí (bubáků)
ve vodě s cukrem a přepasírovat je přes
jemné sítko. Recepty se liší jen tím, jestli šípky
před vařením loupat a odstraňovat z nich
semínka s chloupky nebo je vařit v celku
a pasírovat vícekrát.
Další možností je naložit si šípky do cukru
nebo do medu. Očištěné šípky stačí ve
sklenici postupně prosypávat cukrem
a průběžně je stlačovat, aby se z nich vytlačil
vzduch. Po čase šípky v uzavřené sklenici
změknou a stanou se vynikající pochoutkou.
Používají se k ozdobě moučníků, ale i do čaje
nebo do vody.
TEXT
ZDEŇKA ZIENERTOVÁ
|
FOTO
DREAMSTIME
Sběr a sušení
Šípky se sbírají v září a říjnu před
prvními mrazíky, kdy už jsou vyzrálé,
tvrdé a mají intenzivní červenowu
barvu. Po přejití mrazy měknou
a trhají se už jen pro šípkové víno.
Sušit by se měly co nejrychleji
a v tenkých vrstvách. Sušení při
pokojové teplotě trvá ovšem dlouho
a hrozí znehodnocení šípků, využívá
se k němu proto sušička, pootevřená
trouba nebo plech na rozehřátých
kamnech. Teplota při sušení by měla
být zhruba 60 °C, zkušené bylinkářky
navíc radí každý šípek namáčknout,
což sušení urychlí.
Obsah účinných látek v šípcích ale
s postupem času výrazně klesá,
nevyplatí se je proto ve velkém
skladovat. Zásoby si proto každý
rok obnovujte, protože loňské šípky
nemají už téměř žádné účinky.