Page 11 - final01_6_15_ZvO_cele low

Basic HTML Version

47
K
V Německu a Rakousku jsou neodmyslitelnou součástí adventních trhů, pomalu se vracejí i k nám.
Kaštany, plody kaštanovníku jedlého (nezaměňovat s jírovcem maďalem!), pečené na ohni patří
k oblíbeným delikatesám, které zahřejí nejen zkřehlé ruce, ale i tělo, zvlášť jsou-li nasypané do
kornoutku rovnou z roštu.
TEXT
MARTIN KLÍMA
|
FOTO
DREAMSTIME
Kaštanovník
(Castanea sativa)
nemá s jírovcem maďalem
(Aesculus
hippocastanum)
nic společného.
Tak zvaný koňský kaštan se do
Evropy dostal z Balkánu díky
svým nápadným květům jako
okrasná dřevina teprve v 16. století
– v té době už byl kaštanovník
téměř domácí dřevinou, protože
z východního Středomoří ho k nám
přivezli už Římané. Jedlé kaštany
byly totiž důležitou součástí
jídelníčku legionářů, vojáků
starého Říma. Nahrazovaly jim
brambory, v té době ještě neznámé,
a ne nadarmo se jim říkalo chléb
chudých, byť se jako pochoutka
konzumovaly i ve šlechtických
kruzích. La Fontaine vypráví v jedné
ze svých bajek o opici a kocourovi,
jak nevděčným úkolem je tahat
horké kaštany z ohně. Dodnes se
toto rčení používá pro případ, kdy
je někdo lstí či lichotkami nucen
k nějaké nebezpečné činnosti.
Dva a více
Kaštanovník je mohutný, impozantní
strom vysoký přes dvacet metrů se
široce rozložitou korunou
a typickým vrtulovitým
růstem. Velké listy
mají ostře pilovitý
okraj a typicky
kožovitě lesklý
povrch. Květy se
objevují začátkem
léta a mají tvar přímých
nebo mírně převislých
dlouhých jehněd. Ty mají
v horní části samčí květy, v dolní,
u báze, květy samičí, uložené v číšce,
která po oplození zbytňuje a mění
se v ostnatý obal. V něm se později
tvoří plody – v ideálním případě.
Mnohem častěji se však stává, že
strom tvoří pouze prázdné obaly bez
jádra. Důvod? Samičí květy jsou
INGREDIENCE
u
1 kg jedlých kaštanů
u
0,5 l sójového mléka
u
200 g medu
u
1 vanilkový lusk
u
100 ml ananasové šťávy
u
vanilková zmrzlina
Palačinky s kaštanovou nádivkou a zmrzlinou
připraveny k opylování
v jinou dobu než květy
samčí. Při výsadbě dvou
a více stromů zajistí další
exempláře posunutí doby
kvetení, takže poskytnou svůj pyl
vedlejšímu stromu. Není to vždy
pravidlem – i samotný strom může
bohatě plodit, záleží na genetické
výbavě, kterou nelze nijak ovlivnit.
Nejen pečené
Kaštany dozrávají na přelomu září
a října a při pokojové teplotě mají
trvanlivost jen kolem týdne. Menší
POSTUP
Oloupané kaštany uvaříme v mléce doměkka
a ještě teplé prolisujeme nebo rozmačkáme
válečkem. Smícháme s medem, dření z vanilkové
lusku a ananasovou šťávou. Hotovou směsí
potíráme palačinky a podáváme s vanilkovou
zmrzlinou.
množství lze uložit do lednice nebo
oloupat, krátce povařit a zamrazit.
Z vařených plodů lze připravit
polévku nebo kaši, chutná je také
jejich směs s růžičkovou kapustou.
Nejoblíbenější jsou ale kaštany
pečené. I se slupkou se v zakryté
pánvi pečou 15-20 minut v troubě
při 180 ºC. Pozor – slupku je třeba
vždy před zahřátím nakrojit křížem,
jinak kaštan bouchne a rozprskne
se. Jakmile začnou kaštany praskat
a vnitřek hnědnout, jsou hotové.
Ihned je oloupeme, po vychladnutí
už oloupat nejdou.