Page 8 - upoutavka

Basic HTML Version

v obrazech
36
v kuchyni
Dokud je ještě za oknem nevlídno a počasí moc neláká k pracím na zahradě,
můžeme si malou užitkovou zahrádku založit přímo doma, v bytě. A nepotřebujeme
k tomu nic zvláštního, dokonce využijeme i odpad, který by jinak skončil
v kontejneru. Navíc si vypěstujeme čerstvé vitamíny, kterých není nikdy dost.
TexT
Martin KlíMa
|
foTo
PrO VOBiS a DreaMStiMe
Zdravá zahrádka
zaoknem
Klíčky
a mladé klíční rostliny jsou v poslední
době doslova hitem. Není divu, jsou
zdrojem vitamínů A, C, D, E, K a řady B,
obsahují vápník, fosfor, hořčík a železo,
ale i velmi cenné bílkoviny. Jsou v nich
potvrzeny látky, které zvyšují naši vita-
litu, posilují imunitu a prodlužují náš
život. Kde se to v nich všechno bere? Za-
řídila to moudrá Příroda – při klíčení se
v semenech velmi rychle změní veškeré
do té doby spící hodnoty živin. Škroby
a oleje se během několika hodin přetvoří
v aminokyseliny, tedy bílkoviny, enzymy
a jednoduché cukry. Objeví se vitamíny,
například obsah vitamínu C se během
klíčení zvýší v semínku o 600 procent!
Díky těmto a mnoha dalším látkám
se tak z nenápadného semínka začne
klubat rostlinka a žije z nich do té doby,
než si vytvoří kořeny a začne jimi čerpat
živiny z půdy.
My ale její vývoj zastavíme dříve –
v době, kdy má v sobě maximální
množství živin prospěšných i pro náš
organismus. Věděli jste třeba, že malý
hrnek pšeničných klíčků obsahuje více
bílkovin než čtyři vejce?
Semena můžeme samozřejmě nechat
úplně jednoduše naklíčit v misce s vlh-
kou vatou nebo v PET lahvi, kdo chce
ale být kreativnější, může si na okenním
parapetu založit malou zahrádku a po-
zorovat, jak se každým dnem semínka
mění. Je to atraktivní podívaná nejen
pro dospělé, ale zejména pro děti, které
se tak mohou přiučit něco z přírodopisu.