Page 12 - Zahradnick

Basic HTML Version

76
DUBEN
Kopřiva je pravá delikatesa
Jarních kopřiv nemívá nikdo nedostatek,
ať už na zahradě, nebo za plotem.
Z neoblíbeného plevelu ale můžeme mít
i prospěch – mladé výhonky mají jemně
kyselé až oříškové aroma a lze je
mnohostranně využít v kuchyni.
V kombinaci s lístky sedmikrásek, šťovíku
a česneku vytvoří výborný salát – stačí se
zbavit jejich pálivých chloupků tak, že je
zabalíme do utěrky a rozmělníme
kuchyňským válečkem. Kopřivové listy lze
použít také do polévky, slaného koláče,
rizota, na těstoviny nebo do zeleninového
nákypu, výborné je také kopřivové máslo.
Známé je použití kopřiv jako náhrady
špenátu. Připravit si můžeme také omáčku
na těstoviny – blanšírované listy pokrájíme,
přidáme do zpěněné cibulky, přidáme sůl,
pepř, muškátový oříšek a zalijeme
smetanou.
Aby plot nebyl hradbou
Plot obvykle vymezuje hranici našeho pozemku,
kvůli tomu ale nemusí působit jako neprostupná
ohrada. Efekt poněkud tvrdého technického prvku
pomohou zmírnit kvetoucí trvalky, nejlépe vysoké,
kterým plot poskytne oporu, případně je k němu
můžeme vyvázat. Vhodné jsou pro tento účel
ostrožky (
Delphinium
), oměj šalamounek
(
Aconitum
), kopretiny, plaměnky, slézové růže nebo
janeby, druhů ale v každém zahradnictví objevíme
celou řadu. Pokud umožníme orlíčkům, chrpám
nebo verbenám samovýsev, snadno dosáhneme
efektu venkovské zahrádky, která se sama mění
každý rok.
Měsíční jahody jako
půdopokryvná trvalka
Pěstování zahradních jahod je poměrně obtížné:
vydrží jen několik let, stále se musí opečovávat
a chránit před slimáky a ptáky. Proč nevyzkoušet
místo nich poloplané měsíční jahody? Jsou
vytrvalé, samy se rozrůstají a daří se jim
dokonce ve světlém stínu, třeba pod korunami
stromů nebo na okraji trvalkového záhonu.
Navíc plodí průběžně celé léto a jejich plody jsou
velmi aromatické, i když menší. Protože se na
rozdíl od zahradních jahod nemnoží výběžky, je
třeba je na jaře vysít.