Věděli jste, že...

Čínští úředníci povinně žvýkali hřebíček, než předstoupili před císaře

karanfil3Hřebíček je název usušených poupat tropického vždyzeleného stromu hřebíčkovce kořenného (Syzygium aromaticum). Planě roste na Molukách a pěstuje se porůznu v tropech, hlavně na „hřebíčkových" ostrovech při pobřeží Tanzanie, kde se ročně sklízí až 90 % světové produkce hřebíčku. Koření velmi příjemně voní silicí, používanou v kosmetice i jako prosvětlovací prostředek v mikroskopii. Silice je dále surovinou pro výrobu vonného vanilínu, dříve to byl skoro běžný prostředek k utišení bolestí vykotlaného zubu.
syzygium_aromaticum Hřebíčkem se koření kompoty, marmelády, masové i zeleninové pokrmy, horká červená vína, perníky, likéry apod.
286628_130124042414614_STD1287630398_2c49c92ef3_z Do Evropy dovezli první hřebíček arabští obchodníci už v 8. století. Od počátku novověku jej spolu s jiným tropickým kořením dováželi hlavně Portugalci, tehdejší kolonizátoři Moluk. Později je tam vystřídali Holanďané, leč ani ti neuhlídali výnosný obchod s hřebíčkem.
1417785_12114438634102 Ve 2. polovině 18. stol. se podařilo Francouzům dopravit několik semenáčků hřebíčkovce na ostrov Mauritius a pak na blízký Réunion, kde jej začali pěstovat spolu se stejně podloudně získaným muškátovníkem.
Cloves V Indonésii jsou od 19. stol. ve velké oblibě tzv. kretekové cigarety, v jejichž tabáku je rozemletý hřebíček.
Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner