Rostlina měsíce

Srdcovka nádherná

DSC04710Ne nadarmo má tato vznešená dáma ve svém názvu slovo nádherná. Její svěže zelené listy jsou krásně stříhané a podobné pivoňkovým. Na koncích olistěných, do strany nakloněných stonků se během jarních měsíců vyvinou řady krásných, na tenkých stopkách zavěšených zploštělých srdíček. Zpočátku jsou malá, tmavší a zcela zavřená. Jak jednotlivé kvítky dorůstají, postupně světlají a v dolní části se rozevřou. Vykukují odsud vnitřní korunní lístky v bílé barvě.

dicentra-spectabilis-lamprocapnos-alba-83-pV přistíněných částech zahrady je pěstovaly už naše babičky a i tenkrát pro svoji naprostou nenáročnost a milý vzhled patřily k nejoblíbenějším květinám. Na jaře se z hlíznatého kořene poměrně rychle vyvine nadzemní část, která v létě po odkvětu opět zatahuje. Zajímavé je, že u bílých kultivarů jsou i stonky světlé, a čím jsou tmavší květy, bývá i lodyha sytěji zbarvena do červeného nádechu. Přes svoji krásu obsahuje celá rostlina silně jedovaté látky. Je vzdáleně příbuzná s máky, mákovníky a dymnivkami.

Na záhonu tyto srdcovky skvěle doplní rostliny jako jsou bohyšky, kapradiny, kokořík či konvalinky. Z jarních cibulovin bledule, řebčíky kostkované, tulipány i narcisy. Všem se daří v podobných podmínkách, tedy v propustné, výživné a mírně vlhké půdě. Chráněné řídkým olistěním dřevin nás potěší DSC04714mnohem déle než na slunci. Prázdné místo po odkvětu ochotně zaplní různé půdopokryvné nebo i vyšší kakosty (Geranium x cantabrigiense, G. himalayense, G. phaeum). Úžasnou dvojici srdcovky vytvoří se skupinou trsů modrých, bílých či růžových hyacintovců (Hyacinthoides hispanica) v popředí. Kvetou ve stejnou dobu a dají tak vzájemně vyniknout svým pastelovým tónům. Při přesazování nebo dělení trsů postupujte velmi opatrně, dužnaté kořeny jsou křehké a snadno se lámou. Nejspokojenější je srdcovka, pokud s ní nehýbeme. Kvůli mělkým kořenům nesnáší okopávání. Na jednom stanovišti vydrží bez problémů dlouhá léta. Zjara jí stačí přihodit pár hrstí kompostu a případně ve velkém suchu během růstu občas zalít. Za tuto minimální pozornost se odvděčí každoročně neobvyklými květy a připomene nám, že láska a radost je v přírodě všude okolo nás. Budete-li mít štěstí, možná se vedle původně zasazené rostliny objeví malá dcerka ze semínka.

 

 

dreamstimelarge_19567802Botanické jméno: Dicentra spectabilis

Původ: ve východní Asii (Čína, sever Korejského poloostrova, Japonsko) roste v nadmořské výšce 800 – 2800 m

Růst: vytrvalá bylina až 90 cm vysoká

Květ: až 15 květů v hroznech, bílé, červené, růžové vnější okvětní plátky, duben - červen

Nároky: nenáročná, nejlépe polostín, kyprá, humózní, ne zcela vysychající půda, závětří

Použití: světlé záhony pod vyššími stromy a keři, podél cest, stinná vlhčí část skalky

Zvláštnost: odrůda se zlatými listy ´Gold Heart´ je pro svoji výjimečnost patentována

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner