Rostlina měsíce

Dřín obecný

dn_P1270388Jedním z našich nejužitečnějších a nejkrásnějších keřů je dřín obecný, někdy nazývaný dřín jarní. Ač ho naši předkové pěstovali poměrně běžně, koncem minulého století z některých oblastí naší domoviny téměř zmizel. Napomohlo tomu také jeho kvalitní a houževnaté dřevo, proto je dnes chráněný. Naštěstí si opět úspěšně hledá cestu na výsluní naší pozornosti. Jeho šťavnaté plody, dřínky, patří k nejchutnějšímu drobnému ovoci a z botanického hlediska jsou řazeny mezi peckovice.

dreamstimelarge_21942769 . Svými krásně tvarovanými a harmonicky poskládanými listy připomíná příbuzný dřín japonský neboli svídu japonskou (Cornus kousa), na které rostou také jedlé plody. Jenže její hrbolaté kuličky na dlouhé stopce připomínají spíše liči. Dalším rozdílem mezi nimi je to, že dřín obecný nejlépe prosperuje v neutrální až mírně zásadité půdě, oproti tomu svídě japonské vápno v půdě nesvědčí. Pokud by si dřín sám mohl vybrat ideální stanoviště, usídlil by se na plně osluněném, dobře propustném, třeba i kamenitém místě. Daří se mu však na téměř všech lokalitách, vyjma zcela stinných, zamokřených nebo kyselých půd. Nejlépe ale plodí na slunci. Lze jej množit výsevem čerstvě získaných pecek z nedozrálých plodů. Ze sklizených v konzumní zralosti přeléhá do dalšího roku a velmi špatně vzchází. Raději jej neřežte, nechte volně růst a odstraňujte jen suché větve. Při hlubším seříznutí vytváří metlovité výhony.

 

dn__P1230686Rozkvétá časně zjara mnoha trsy drobných žlutých kvítků na ještě holých větvích, a tak poskytuje v tuto dobu vzácnou potravu včelám i dalšímu hmyzu. V srpnu až září nabírají oválky jasně červenou barvu a lákají tak nejen nás, ale i ptactvo k ochutnání. Plody se sklízejí dostatečně vyzrálé, teprve když začínají měknout a padat. Nejlepší jsou samozřejmě ty čerstvě utržené, ale uchovávat je můžete ve formě šťáv či likérů, nebo zkusit zamrazení. Nepřekonatelnou chuť má dřínová marmeláda. Příjemně sladkokyselá chuť ale není vše, co dřínky nabízejí. Kromě toho obsahují spoustu vitamínů, hlavně C, minerálií, pektinů i dalších zdraví prospěšných látek, jsou léčivé.

Jestliže se rozhodnete dřín začlenit do své zahrady, můžete si jej pořídit buď v původní plané formě nebo si vybrat z několika odrůd velkoplodých naroubovaných šlechtěnců. Planý poskytuje sice plody trochu menší, 2 – 3 cm dlouhé, ale nic jim to neubírá na chuti, naopak.

 

dreamstimelarge_30249127Botanické jméno: Cornus mas

Původ: Evropa, náš původní keř, oblasti s vápenitým podložím

Růst: 3 – 6 m vysoký keř, lze zapěstovat jako stromek

Květ: březen – duben, malé žluté kvítky v soukvětí

Nároky: slunce – lehký polostín, propustná půda, nenáročný, mrazuvzdorný

Použití: volně rostlé živé ploty, smíšené sady, soliterně

Zvláštnost: jméno má odvozeno z latinského slova cornu = roh, ze dřeva se vyráběly velmi kvalitní a trvanlivé násady, kopí a luky

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner