Rostlina měsíce

Levandule

08_levandule_421713_R_by_Sabine_Moosmann_pixelio.deStředomořskou atmosféru na terase nebo zahrádce vykouzlí šedozelené neopadavé polodřevité keříky levandule lékařské. Celá rostlina při dotyku vydává intenzivní velmi příjemnou vůni (mimochodem – zdárně odpuzuje psy, kteří svou potřebu vykonávají v uctivé vzdálenosti od ní). Ve své domovině roste nejčastěji na suchých vápencových svazích, proto miluje podobné stanoviště a nesnáší přemokření, hlavně v zimě. V příhodných podmínkách netrpí škůdci ani chorobami. Bude se jí výborně dařit na skalce, v horních partiích bylinkového kopečku nebo spirály. Teplo nashromážděné v kamech přes den se v noci uvolňuje a ohřívá půdu i vzduch. Pěkně vypadá také okolo cestiček, třeba mezi růžemi. Skupinky po více kusech sestavené podle barvy květů doplněné šalvějí, dobromyslí, yzopem a mateřídouškou budou lákat hejna motýlů a dalšího hmyzu k hostině.

08_dreamstime_m_1605750108_dreamstime_m_10451122Také nám poskytne nejen léčivé bylinky k sušení, ale i čerstvé do kuchyně. Na středomořském jídelníčku je součástí provensálského koření, jímž se ochucují omáčky, pokrmy z ryb a masa, pizza i různé saláty. Na sušení se sklízí dlouhé klasy květů těsně před plným rozvinutím nebo celé mladé větévky za teplého, slunného dne. Můžete si jimi naplnit polštářky na spaní nebo do skříně. Vyniká nejen uklidňující vůní, ale i desinfekčními, relaxačními a dalšími léčivými vlastnostmi. To věděli již staří Řekové a Římané, kteří ji přidávali do vody ke koupelím. Ve formě éterického oleje pomáhá k tlumení kašle, bolestí hlavy a nervových poruch.

08_dreamstime_m_9772392Pravidelným lehkým zastřihováním koncem léta nebo zjara po vyrašení si keříky udrží kompaktní tvar. Jakmile však zasáhneme řezem hluboko do starého dřeva, už neobrazí. V příhodných podmínkách za několik let vytvoří široké kompaktní trsy, podle odrůdy různě vysoké. Množí se výsevem na jaře, citlivé rostlinky mohou ven až po „zmrzlých". Jednoduché je přihrnutí hlíny ke starším trsům, v mírně vlhké půdě mladé větévky snadno zakoření.

 

Botanické jméno: Lavandula angustifolia (L. officinalis)

Původ: Středomoří

Růst: polodřevité keříky výška do 60 cm

Květ: bílé, růžové, světle a tmavě modrofialové

Nároky: teplo, plné slunce, sušší půda, dobrá drenáž

Použití: skalky, bylinkové spirály, lemy záhonů

Zvláštnost: suché větévky můžeme pálit na mírném plameni, provoní celý pokoj

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner