Rostlina měsíce

Čemeřice

ČemeřiceV tomto období je každý život na zahradě vzácností. Ani sněhu se nebojí květy čemeřice, nenáročné a dlouhověké trvalky, které rozkvétají podle počasí a druhu již od prosince. Vysadíme-li několik druhů s různou barvou a dobou kvetení, bude nás těšit v polostinné nebo stinné části zahrady až do května. Celoročně upoutá zajímavými členěnými listy, které jsou v mládí světle zelené, starší tmavě zelené a poměrně tuhé.

V trvalkové partii ji skvěle doplní rostliny s podobnými nároky, jako jsou na jaře kvetoucí bledule, řebčík kostkovaný, kapradiny, různé odrůdy bohyšek, čechrav a půdopokryvný barvínek.

 

 

 

 

Čemeřice se potřebuje na stanovišti zabydlet


ČemeřiceČemeřicePo několika letech se nám odvděčí hustými trsy se spoustou květů, které upoutají uvnitř střapatými tyčinkami se žlutými prašníky. Pokud ji zasadíme na polostinné nebo stinné místo pod řidšími keři nebo stromy s humózní, nevysýchavou půdou, můžeme se dočkat malých semenáčků. Rostliny budou nejspokojenější, když okolo nich necháme zetlít spadané listí, případně doplníme trochou vyzrálého kompostu.

 

 

 

 

ČemeřiceČemeřicePotomstvo čemeřice východní (H. orientalis) nás po pár letech může překvapit květy v různých odstínech od bílé, přes růžovou až do purpurové. Tmavě zbarvená je čemeřice nachová (H. purpurascens). Některé odrůdy a hybridy čemeřic bývají zajímavě stříkané a puntíkované. Všechny se množí snadno dělením rozrostlejších trsů. Nejznámější čemeřici černou (H. niger) zdobí veliké a početné sněhově bílé květy, proto se jí také někdy říká „sněžná růže". Nádherná, ale jedovatá kráska doma navodí sváteční vánoční atmosféru. Řezané stonky s květy nebo plody a také listy se využívají ve vazbách.

 

Čemeřici smrdutou (H. foetidus) se žlutozelenými květy vysaďte raději dále od domu. Nezapře své jméno, zato má však zajímavý polokeřovitý růst s výškou až 60 cm.

 

Botanické jméno: Helleborus

Původ: východní Evropa, Asie, vápencové Alpy, Apeniny, východní Slovensko

Růst: trvalka, podle druhu do 40-60 cm

Květ: bílý, odstíny růžové až purpurové, dvoubarevný, jednoduchý i plný

Nároky: polostín, stín, humózní mírně vlhká půda

Použití: trvalkové nebo smíšené záhony, podsadba keřů a stromů

Zvláštnost: kališní lístky po odkvětu neopadávají, ale nazelenalé dlouho zůstávají okolo tvarově výrazného plodu.


Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner