Jak se co dělá

Sběr a sušení šípku

dreamstime_m_49861794Šípky se sbírají v září a říjnu před prvními mrazíky, kdy už jsou vyzrálé, tvrdé a mají intenzivní červenou barvu. Po přejití mrazy měknou a trhají se už jen pro šípkové víno.

 

Sušit by se měly co nejrychleji a v tenkých vrstvách. Sušení při pokojové teplotě trvá ovšem dlouho a hrozí znehodnocení šípků, využívá se k němu proto sušička, pootevřená trouba nebo plech na rozehřátých kamnech. Teplota při sušení by měla být zhruba 60 °C, zkušené bylinkářky navíc radí každý šípek namáčknout, což sušení urychlí.

 

Obsah účinných látek v šípcích ale s postupem času výrazně klesá, nevyplatí se je proto ve velkém skladovat. Zásoby si každý rok obnovujte, protože loňské šípky nemají už téměř žádné účinky.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

2017

18

prosinec

Svátek má Miloslav

Zvěrokruh

Ve 15.34 vstupuje Měsíc do znamení Kozoroha

vychází

zapadá

07:58

16:01

07:40

16:35

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner