Jak se co dělá

Voda v zahradě

Voda v zahraděVoda v zahradě v jakékoli podobě je vítaným a osvěžujícím prvkem. Nejjednodušším způsobem jak vodu dostat do naší blízkosti při pobytu na terase je umístění nižšího sudu s vodou a osázet jej vybranými vodními rostlinami. Velkolepěji však působí různorodé vodní plochy nebo bublající potok přes zahradu. Při budování vodní nádrže bychom měli mít na paměti, že každá vodní plocha potřebuje přímé sluneční záření alespoň po dobu šesti hodin denně.

Ideální je místo zastíněné jen určitou část dne, zejména tehdy, pokud se rozhodneme chovat v nádrži ryby. Za přílišného vedra se voda rychle ohřívá a umožňuje prudký rozvoj řas a nepříznivý pokles kyslíku. Nevhodná jsou stanoviště přímo pod stromy, které jsou spadem listí zdrojem znečištění.

 

 

Rostliny se rychle rozrůstají

 Voda v zahraděProto bychom měli volit vždy nádrž s ohledem na plánovanou výsadbu – například dva až tři lekníny, kosatec žlutý, doplněné orobincem nebo prustkou pokryjí za dva až tři roky plochu o velikosti 4x2,5 metru. Měřítkem správné velikosti jezírka je jednoduché pravidlo –volná vodní plocha by měla tvořit dvě třetiny jezírka, jednu třetinu tvoří doplňky – rostliny a kameny. Hloubka jezírka osazeného pouze rostlinami je dostačující 40-60cm, přičemž dbáme na vytvoření různě hlubokých vodních zón pro jednotlivé druhy rostlin. Nádrž s rybami by měla být v některých místech hluboká minimálně 80-120 cm pro jejich zdárné přečkání zimy a pro pomalejší ohřívání vody.

 

 

Rostliny vybíráme podle hloubky nádrže

Voda v zahraděPro osázení každé části vodní nádrže či potoka volíme vždy takové rostliny, jimž vyhovuje konkrétní stanoviště. To platí i pro oblíbené lekníny, jejichž kultivary se podle této hloubkové náročnosti rozdělují. Lekníny bílé pro hlubokou vodu (40-80cm) jsou například Nymphaea alba ´Hermine´, Nymphaea alba ´Marliacea Albida´, Nymphaea odorata ´Maxima´. Růžové pak Nymphaea ´Anna Epple´, ´Rosea´a další. Lekníny pro mělkou vodu (20-40 cm) jsou například bílé Nymphaea tetragona ´Alba´, růžové ´Berthold´, ´Princess Elisabeth´, ´Luciana´, červené ´Ellisiana´, ´Graziella´, oranžové ´Aurora´, ´Indiana´, a další.

 

Mezi ostatními vodními rostlinami prosperuje v hluboké vodě například stulík (Nuphar lutea). Z rostlin pro mělkou až středně hlubokou vodu jsou oblíbené volně plovoucí a hluboko kořenující rostliny: růžkatec (Ceratophyllum), vodní mor (Elodea), žebratka (Hottonia), rdesno obojživelné (Persicaria amphibia) a další. Pro stále vlhké pobřežní zóny (5-15 cm) jsou vhodné puškvorec (Acorus calamus), ďáblík (Calla), blatouch (Caltha), prustka (Hippuris), kosatec žlutý (Iris pseudacorus), šípatka (Sagittaria). Vlhlé okraje prospívají přesličce (Equisetum), tužebníkům (Filipendula), sítinám (Juncus), vrbinám (Lysimachia), pomněnkám (Myosotis palustris).

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner