Jak se co dělá

Vůně jara z rychlených cibulovin

Rychlené cibulovinyProč se těšit z květů cibulovin jen na záhonech, v trávníku či ve váze? Zkuste štěstí s rychlením a uvidíte, jak se cibule probouzí k životu, jak se prodlužuje květní stonek a jak se objevují první květy. Zároveň si ve svých domovech přiblížíte příští jaro. Abychom se z krásy (a často i vůně) květů hyacintů, tulipánů, narcisů, modřenců a dalších cibulovin mohli těšit o několik měsíců dříve, musíme je na podzim vysadit do nádob a umístit v interiéru, kde díky vyšší teplotě začnou rašit a vykvetou.

Co vlastně jsou rychlené cibuloviny?

HyacintyBěžné zahradní rostliny ze skupiny „jarních nedočkavců", které potkáváme v zahradě od března do května a které vyrůstají z podzemních zásobních orgánů – cibulí a hlíz vysazovaných na podzim. Pro rychlení jsou ideální hyacinty (Hyacinthus), narcisy (Narcissus), hvězdníky (Hippeastrum), tulipány (Tulipa) či modřence (Muscari). Posledně jmenované druhy vyžadují alespoň trochu pěstitelských zkušeností, zcela stoprocentních výsledků však dosáhnete s hyacintem.

 

Hyacinty naši snahu spolehlivě odmění

Hyacinty Prodávané cibule k rychlení jsou „tepelně preparovány", to znamená skladovány v určitých teplotách, které zajišťují dokončení vývoje květů uvnitř cibule a růst v době vegetačního klidu. Podle barvy cibule poznáme i barvu květů – z fialové cibule vyroste fialový květ a podobně.

 

HyacintyV listopadu a prosinci nabízejí některá zahradní centra cibule určené k rychlení i se speciální sklenicí, která svým tvarem zajišťuje nejdříve růst kořenů a později stabilitu vykvetlé cibuloviny. Rychlení trvá čtyři až pět týdnů podle odrůdy. Hladinu vody v hyacintové sklenici udržujeme asi centimetr od kořenového valu cibule, což podpoří růst kořenů, které jsou v čisté vodě bílé a přispívají k dekorativnímu účelu rostliny.

 

Na začátku rychlení zatemníme vrchol cibule kornoutkem z papíru. Docílíme tím vyššího nárůstu květního stonku a hyacinta nevykvete nízko mezi listy. Když je vidět, že květní stonek je vyšší než listy, odkryjeme rostlinu a necháme ji celou vybarvit, protože kvůli zastínění je vybělená – etiolizovaná.

 

HyacintyRychlost nakvétání se řídí teplotou – čím je tepleji, tím je i kratší doba kvetení. Hyacinty nás odmění bohatým květenstvím z jednotlivých zvonkovitých květů, krásnou vůní a barvou. Pozor na umístění v ložnici – ze silné vůně může bolet hlava!

 

HyacintyPo odkvětu necháme cibuli ve sklenici nebo zasadíme do květináče a umístíme do bezmrazé místnosti. Tím, že má zelené listy, nabírá rostlina sílu do cibule a v dalším roce opět pokvete. Na jaře cibuli zasadíme na zahradu a v následujícím roce se můžeme těšit na barevné jaro už na zahradě.

 

K rychlení jsou vhodné i jiné cibuloviny

NarcisPředevším odrůda „Paperwhite" je krásný vícekvětý, bíle kvetoucí a především vonný narcis. Odrůda je určena pro rané rychlení pro období Vánoc a v lednu. Cibule jsou opět teplotně preparované, a proto nemusí procházet po zasazení chladnou periodou. S rychlením můžeme tedy začít hned po koupi cibulí, které vysazujeme do květináčů a misek tak, aby třetina cibule zůstala nad povrchem. Na rozdíl od hyacintů je můžeme rychlit na světle v pokojové teplotě. Kvetení přichází 6- 8 týdnů po výsadbě. Narcisy dorůstají až do výšky 35 cm, a proto je postavíme nejlépe na okenní parapet, kde se mohou opřít o okno.

 

HvězdníkZajímavou, velice efektní cibulovinou je hvězdník neboli zornice, „amarylis" – Hippeastrum. Všichni ji asi známe jako hrnkovou rostlinu, která se na trhu začíná objevovat před Vánoci. Některá zahradní centra hvězdník nabízejí s viditelným jedním nebo se dvěma stvoly ukončenými překrásnými květy. Prodávají je v květináčích, jen o málo většími než je sama cibule. Dopěstování do květu je už jednoduché.

 

Ale co když dostaneme nebo koupíme cibuli hvězdníku na podzim? Cibule sama prozradí, kdy chce vysadit – vyraší výhon. Zasadíme ji do květináče podobně jako narcis, umístíme do teploty kolem 20oC a zalijeme. Další zálivku dopřejeme rostlině až po nárůstu květního stvolu. Když se začnou vybarvovat květy, můžeme rostlinu přenést na chladnější místo a prodloužit tak dobu kvetení.

Po odkvětu vyraší řemenité listy – rostlinu hnojíme a pěstujeme až do července. Pak omezíme zálivku a dopřejeme rostlině vegetační klid, v zimě ji můžeme opět použít pro rychlení a pěstování.

 

TulipányModřenceZ dalších cibulovin můžeme zkusit rychlit tulipány, modřence, ale hezké jsou i sněženky a bledulky. Vybíráme však zdravé a dostatečně velké cibule, které nám zaručí, že květ je již založený a dříve nebo později rostliny vykvetou.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner