Jak se co dělá

Jak správně vybrat ovocné stromky

72merunkaPodzim se rychle blíží, brzy se začnou sázet „prostokořeny" a my si lámeme hlavu, jak správně vybrat ovocné stromky pro podzimní výsadby. Klíčem k úspěchu je správný výběr dřeviny. Naše krajina je různorodá: nížinatá i hornatá, proto je důležité vědět, v jaké nadmořské výšce se nachází naše zahrádka.

 

                                     Pro nízké polohy

72mandlonPokud budeme sázet v nížině či pahorkatině (asi do 200 m n. m.), můžeme si dovolit vybrat peckoviny: třešně, višně, meruňky a broskvoně. V nejteplejších oblastech lze také pěstovat mandloně. V nížinách můžeme vysadit i některé maďarské odrůdy ovoce s podivnými názvy, jako je velmi dobrá višeň kyselka „Ujfehertój furtos". Tyto ovocné druhy jsou teplomilné a ve vyšších polohách by pravděpodobně nepřezimovaly. Kromě těchto choulostivých druhů samozřejmě můžeme pěstovat veškeré jádroviny, skořápkaté i drobné ovoce.

 

Ovocné druhy do středních poloh

72tresneNacházíme-li se ve středních polohách, tedy asi 200 až 300 m n. m., raději vynecháme mandloně a maďarské či italské odrůdy peckovin. Můžeme se však bezpečně zaměřit na veškeré ostatní druhy ovoce: třešně, višně, meruňky a broskvoně, všechny prospívají do 250 m n. m. Stejně tak lze úspěšně pěstovat voňavé kdouloně. Do 300 m n. m. prospívá skořápkaté ovoce (ořešák královský), lísku můžeme zasadit do 400 m n. m. Ve středních polohách sázíme všechny (i pozdní) odrůdy jádrového ovoce, jabloní a hrušní.

 

Vyšší polohy

temnoplodec_cernoplodyPokud hledáme ovocné druhy do vyšších poloh, jsme nadmořskou výškou trochu omezeni. Ale žádný strach, stále máme z čeho vybírat. Do výšky 450 m n. m. můžeme pěstovat slivoně a těšit se z plodů švestek. Třešně a višně jsou ve vyšších polohách náchylné k praskání plodů, proto vybíráme odrůdy jako Těchlovan (do 500 m. n. m) či Kordia (do 600 m n. m.). Pokud bychom přece jen zatoužili po meruňkách, vybírejme odrůdy odolné vůči moniliové hnilobě. Meruňky a broskvoně jsou limitovány výškou 450 m n. m. a nezbytná je také jižní expozice.

Výhodné je pěstovat červený a bílý rybíz, kterému se ve vysokých polohách daří. Černý rybíz lépe prospívá do 300 m n. m. Uplatníme i jádroviny jako jabloně i hrušně; hrušním však dopřejeme teplejší místo v závětří a vyhneme se podzimním odrůdám. Protože jsme ve vyšších polohách trochu ochuzeni ve výběru, zkusme vysadit některé staré druhy ovoce. Například odolnou a krásnou mišpuli nebo vitamínovou bombu – rakytník či zdravý temnoplodec.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner