Fauna na zahradě

Hraboši

Hraboš polníProti žravým hrabošům, kteří ničí kořeny zeleniny, květin a ovocných stromů, neexistuje žádný zázračný prostředek. Přesto je možné zahradu bránit účinnými zásahy. Nejlepší je kombinace různých metod. Zvolte některý z následujících návrhů, které v místních podmínkách slibuje největší naději na úspěch.

Rostliny k odpuzení

Řebčík královskýpryšec křižmolistýužanka lékařská

Řebčík královský (Fritillaria imperialis) a česnek svým pachem částečně hraboše odpuzují. Také pryšec křižmolistý (Euphorbia lathyris) a užanka lékařská (Cynoglossum officinale) mají podobný účinek. Předpoklad účinnosti: odpudivé rostliny musí obklopovat ohrožená místa jako hustý ochranný prostředek.

 

Pronikavé pachy

Pro citlivé nosy hrabošů jsou intenzivní pachy v „jejich" obydlí nepříjemné. Do chodeb hrabošů vložte česnek, listy ořešáku, větévky zeravu nebo hlavu sledě. Velmi účinné také je, když se do otevřeného otvoru chodeb nalije neředěná jícha z listů černého bezu.

 

Nepřátelský pach vlasů

Lidské vlasy se vloží do chodeb myší nebo se zahrabou kolem ohrožených rostlin. Pach vlasů zřejmě myším signalizuje, že v blízkosti je nepřítel. Chlupy psů a koček mají podobný účinek. Když se tento prostředek používá systematicky, hraboši odtáhnou. Vlasy a chlupy jsou dosti trvanlivé, takže účinek přetrvává delší dobu.

 

Hluk

Jednoduchá a účinnější metoda než mnohé jiné prostředky. Na ohrožených místech zatlučte do půdy dlouhé železné tyče a pak několikrát za den na tyto tyče uhoďte kladivem. Hluk je citlivým hlodavcům tak nepříjemný, že se z hlučných míst vzdálí.

Přesto se vyzbrojte trpělivostí. Po dobu několika týdnů tlučte na železo pravidelně každý den a v určitém čase. Tímto způsobem pokazíte radost z vaší zahrady myším, které by se chtěly vrátit, i jejich následovníkům.

 

Odlákání

topinamburTuto lest můžete použít, když vysadíte na kraji zahrady topinambury (Helianthus tuberosus). Jejich hlízy mají myši ve velké oblibě a lze je tak odlákat od záhonů v zahradě.

 

Pokládání pastí

Na trhu existují pasti různých konstrukcí, které jsou velmi účinné, ale musí se správně nastavit. Rozhodnout, zda použít takový drastický způsob hubení či nikoliv, musíte sami. Snad je lepší ponechat likvidaci myší zdatnému kocourovi a věnovat se spíše obranným opatřením.

 

Zdroj: Publikace Zahrada, nakladatelství BETA

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner