Fauna na zahradě

Norník rudý

nornikNěkomu může připomínat hraboše. Má podobnou stavbu těla, vždyť také patří do stejné čeledi (čeleď hrabošovití, řád hlodavci). Rozdíly ale můžeme snadno odhalit. Norníka poznáme podle neobvyklého zbarvení. Srst na hlavě a zádech má hnědočervenou barvu, bříško má světlé, popelavé. Obývá křoviny, remízky, lesy, parky a také zahrady.

 

Podzemní tunely, skrýše a zásobárny

nornikrudyJe asi 8 až 12 cm dlouhý, jeho osrstěný ocásek měří až 6,5 cm. Norník má větší, trochu protáhlá a oblá ouška. Zahlédnout jej můžeme i teď na sněhu, protože norník zimu nepřespává. Norník získal jméno podle toho, že je velký stavitel. Buduje rozsáhlý systém nor s mnoha východy, úkryty a zásobárnami. Nosí tam potravu, kterou přikrývá listím.

 

 

Jídelníček a rodinný život

norNorník rudý se živí především rostlinnou stravou: zelenými částmi rostlin, různými semeny, bobulemi, jeho vyhledávanou pochoutkou jsou žaludy. Asi z třetiny tvoří jeho jídelníček také hmyz, pavouci a další drobní živočichové. Samice přivádí na svět 3 až 8 mláďat i čtyřikrát ročně. Hnízdo si pro ně staví z mechu a listí pod kameny či pařezem.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

2017

18

prosinec

Svátek má Miloslav

Zvěrokruh

Ve 15.34 vstupuje Měsíc do znamení Kozoroha

vychází

zapadá

07:58

16:01

07:40

16:35

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner